24 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Uskoro isplata po 1.000 kuna potpore učenicima prvih razreda s područja Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Školska godina 2018./2019. počinje 3. rujna kada će u školske klupe sjesti i mladi Vinkovčani, među kojima i oni koji su tek upisali osnovnu odnosno srednju školu. Kako doznajemo u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca njih je nešto više od 700, odnosno 349 malih prvašića i 375 novopečenih srednjoškolaca. I polazak u osnovnu i polazak u srednju školu važan je događaj u životu školaraca i njihovih roditelja, a uz svu ostalu pripremu on iziskuje i nemale financijske troškove. Zato sve raduje činjenica da od prošle školske godine u pokrivanju troškova nabavke školskih knjiga, radnih bilježnica i ostalog školskog pribora pri polasku u prvi razred osnovne i prvi razred srednje škole sudjeluje Grad Vinkovci s novčanim iznosom od 1.000,00 kuna po učeniku, a za tu svrhu u proračunu za 2018. godinu osigurano je 760 tisuća kuna. Tu odluku donio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, a uz učenike prvih razreda osnovne i srednje škole, od ove školske godine obuhvaćeni su i učenici od drugog do osmog razreda osnovne škole kojima Grad sufinancira nabavku udžbenika, radnih bilježnica i ostalog školskog pribora potrebnog za nastavu s iznosom od 500,00 kuna.

Učenicima od drugog do osmog razreda osnovne škole vaučeri za školsku godinu 2018./2019. podijeljeni su na kraju prošle školske godine zajedno sa svjedodžbama. Vaučere je dobilo oko 2400 učenika, a u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića uručio ih je gradonačelnik Ivan Bosančić koji tom prilikom istaknuo: “Mislim da je ovo dobar put, vidim to i po reakcijama roditelja. Ovaj projekt je prilično vrijedan, oko milijun i 300 tisuća kuna, a razmišljamo da u budućnosti, naravno koliko to proračun bude dozvoljavao, povećavamo ovaj iznos kako bi ga približili pa i izjednačili s iznosom koji dobivaju učenici prvih razreda osnovnih i srednjih škola, odnosno da svi učenici dobiju po 1.000,00 kuna. U rujnu kada kreće školska godina roditelji, pogotovo oni s više djece, imaju prilične izdatke i ovakva pomoć zasigurno dobro dođe”. Vaučeri su se, podsjetimo, mogli iskoristiti samo u lokalnim knjižarama, a sve u službi doprinosa gospodarstvu. Komentirajući ovu odluku gradonačelnik Bosančić je istaknuo: “Gledamo da sve naše aktivnosti, odnosno projekti na kojima radimo doprinesu i našem gospodarstvu. Ova mjera od 500,00 kuna koju dajemo kroz vaučer opet će doći do naših obrtnika i vjerujemo da će do biti jedna dodana vrijednost, odnosno multiplikacija svega onoga što dajemo iz proračuna”.


A dok su vaučeri podijeljeni u školama, po 1.000,00 kuna za učenike prvih razreda osnovne i srednje škole, kao i prošle godine, bit će uplaćeno na tekući račun njihovih roditelja/skrbnika. Kako doznajemo u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca krajem kolovoza bit će objavljen javni poziv na koji se roditelji/skrbnici trebaju javiti kako bi uz zahtjev i potrebnu dokumentaciju ostvarili pravo na ovu potporu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno