Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF, u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece, početkom rujna pokrenulo je nacionalnu kampanju „Svako dijete treba obitelj“. Cilj je povećanje broja udomiteljskih obitelji za djecu.
Nacionalnu kampanju “Svako dijete treba obitelj” prati i Centar za socijalnu skrb Vinkovci. “Cilj je promicanje udomiteljstva kao glavnog oblika skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Zato je važno približiti koncept udomiteljskih obitelji široj javnosti te ćemo i mi svoje aktivnosti usmjeriti na promicanje i približavanje udomiteljstva s ciljem povećanja kvantitete udomiteljskih obitelji, ali i podizanja kvalitete usluga unutar udomiteljskih obitelji”, ističe ravnateljica Centra Ivanka Jutreša, mag.soc.rada.
Centar u ovom trenutku ima 31 udomiteljsku obitelj u kojima je smješteno 43 djece. Kontinuirano ih prati tim za udomiteljstvo koji im je i na raspolaganju za savjete i razne intervencije, a čine ga psihologinja Dubravka Grahić i socijalna radnica Ivana Mandek.
“Iskustva su različita jer je svako dijete različito, kao i svaka obitelj, a te dvije strane koje se ne poznaju treba spojiti u jednu cjelinu. Zato udomitelji prolaze i posebnu edukaciju o tome što za djecu znači izdvajanje iz njihovih i smještaj u novim obiteljima. Svakom djetetu potrebno je određeno vrijeme da se prilagodi, ali mogu reći da udomitelji u tom dijelu, barem kod nas, pokažu prilično strpljenja”, ističe Dubravka Grahić. Povjeriti nekome dijete na skrb nije jednostavno. Zato postoji i točno određena procedura koja se mora proći i uvjeti koji se moraju zadovoljiti kako bi se dobila dozvola za udomiteljstvo za koje se dobiva i novčana naknada. Ipak, može se reći kako je osnovni preduvjet veliko srce i ljubav prema djeci. “Imamo udomitelje od tridesetak godina do gornje granice od 65 godina. Imamo obitelji koje nemaju vlastitu djecu, obitelji koje imaju djecu različite dobi kao i obitelji koje imaju već odraslu djecu. Motivacija je, a to se i očekuje, da se udomljenoj djeci pruži ljubav i briga”, ističe Ivana Mandek.
Na sreću takvih obitelji ima pa Centar za socijalnu skrb Vinkovci na svom području uvijek uspijeva pronaći mjesto za udomljenje. Ipak, kako imaju i svakodnevne zahtjeve i iz drugih centara svakako su dobrodošle nove obitelji koje žele i mogu pružiti dom, a veći broj udomitelja omogućio bi i druge oblike smještaja, tjedni ili poludnevni, gdje bi udomitelji bili pomoć biološkim roditeljima.
Udomiteljstvo, ističu, znači pomoći nekome, ali i oplemeniti sebe, a te veze nerijetko ostaju trajne. Zato je za sve obitelji koje to mogu, poruka da promisle o udomiteljstvu te možda i donesu odluku da nekome uljepšaju djetinjstvo i odrastanje jer ustanova ipak ne može dati ono što daje obitelj.