11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Ustavni sud odbacio tužbe banaka! Zaključen ‘slučaj Franak’

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ustavni je sud danas odbio tužbe sedam hrvatskih banaka i potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u švicarskim francima.

Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke, kratko je priopćeno sa suda.

“Sada je konačno okončan kolektivni spor u kojem su podnositelji tvrdili da su nepoštene ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli i promjenjivoj kamatnoj stopi u švicarskim francima. Time su ti postupci u Hrvatskoj okončani“, izjavio je Hini predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Na Facebooku se oglasio i Goran Aleksić, jedan od lidera Udruge Franak koji je napisao: Gotovo je! Pobjeda! “Odluka je očekivana, ali dok nije donesena, ništa nije bilo sigurno,” komentirao je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko pravnog tima Udruge Franak i najavio sljedeći korak: Idemo sad u borbu za ništetnost CHF ugovora!

Za dužnike ovo znači da svih 125 tisuća korisnika CHF kredita mogu tužiti banke i dobiti svoj novac, ali konvertiranima je bolje da pričekaju odluku Suda EU. 

Podsjetimo, tužbe banaka su se pred ustavnim sudcima našle nakon presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno