20 C
Vinkovci
Petak, 31. ožujka 2023.

Ususret 15. DORF-u: Posebne nagrade Gonzu i Škugoru

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ovogodišnji DORF u Vinkovcima će biti održan od 17. do 21. kolovoza u Lapidariju Gradskog muzeja, a dobitnici posebnih nagrada objavljeni su ovih dana.

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje snimatelju i redatelju Radislavu Jovanovu Gonzu, a posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Mate Škugor, glazbeni promotoru i organizator festivala. Za unikatne nagrade laureatima već petu godinu zadužen je genijalni splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Povezivanjem programa 9. Antičkih filmskih večeri i 15. Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 17. do 21. kolovoza uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program, a organizatori podsjećaju da je natječaj za prijave je otvoren još do 15. lipnja, a prijavnica i više detalja nalaze se na festivalskoj web stranici ( www.filmfestivaldorf.com ).

A uz dobitnike posebnih nagrada poznat je i žiri ovogodišnjeg DORF-a. O najboljem DORF 2021 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Andrej Korovljev (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Tusta“, predsjednik žirija), Tanja Kvorka (novinarka i urednica rubrike kultura i showbiz u Glasu Slavonije) te Vjeran Hrpka (filmski snimatelj).

DORF o dobitnicima posebnih nagrada: 


Radislav Jovanov Gonzo. Diplomirao je na ADU-u u Zagrebu, za HRT je radio 1985–94. kao asistent kamere na dokumentarnim filmovima, TV dramama i serijama (Smogovci). Od 1988. djeluje kao redatelj, često istodobno i snimatelj glazbenih videospotova. Režirao je više od 350 glazbenih spotova te nekoliko dokumentarnih i kratkih igranih filmova. Direktor fotografije u više dugometražnih igranih filmova (Rezervni deli, D. Kozole, 2003; Život je truba, A. Nuić, 2014), a najnovija je TV serija “Dnevnik velikog Perice” V.Brešana. Nagrađen je nizom diskografskih nagrada Porin (za spotove Starfucker – Psihomodo pop, Mene ne zanima – Majke, Apokalipso – D. Rundek, Ay Mi Cuba – Cubismo, Ero s onoga svijeta i Dijete u vremenu – Let 3, Smak svita – TBF) i na Danima hrvatskog filma (npr. Oktavijan za najbolji glazbeni spot 2007. i 2010, nagrada za fotografiju u kratkom filmu I.Mirkovića Balavica 2013). Trenutno snima i svoj prvi dugometražni igrani film…

S nama je bio predstavivši cool selekciju spotova na DORFu još 2008. godine, a ovom nagradom mu se želimo zahvaliti za pomicanje granica u našoj vizualnoj, video kulturi – svježinom i energijom u impresivnom broju spotova. Raznovrsnim rješenjima i autorskom rukopisu kojim je postavio standarde, Gonzo je podigao ljestvicu kao nitko prije i – otvorio tako mnogim bandovima ali i filmskim autorima nove mogućnosti i publiku. Uživali smo u njegovim spotovima i radujemo se igranim filmovima i sljedećim projektima, sigurni da će biti izvrsni.

Mate Škugor. Diplomirao je na Zavodu za elektroakustiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u čijem je studentskom klubu KSET još za vrijeme studija pokrenuo festivale NO Jazz i Žedno uho. Nakon diplome u potpunosti se posvećuje radu glazbenog promotora i organizatora festivala, četiri je godine vodio Muzički salon SC-a, a osim rada u Zagrebu svoje aktivnosti seli i u Šibenik gdje pokreće najprije Terraneo, a potom i SuperUho festival. Nakon kraćeg razdoblja provedenog na voditeljskim pozicijama u tehnici HNK u Zagrebu, danas je zaposlen u jednoj IT tvrtki u kojoj radi na razvoju novih digitalnih usluga i dizajnu mobilnih aplikacija.

U razdoblju 2016. – 2018.  bili smo dio programa SuperUho i ponosnom kompatibilnošću guštali u DORF projekcijama na plaži, u blizini nevjerojatnog glazbenog programa i dragih prijatelja. I sve ove dekade smo, uz žednouhu ekipu pratili uzbudljivu glazbu uživo ma gdje bili… Sigurni smo da će Mate i dalje nastaviti sa novim iznenađenjima za nova pokoljenja, a ova mala gesta znak je naše zahvalnosti njemu ali i cijeloj Ekipi (Bara, Vrana, Darko…), koja nam je učinila protekla desetljeća ljepšim, otvorila nove vidike i pokazala ljubav&strast, kao stav, kao…jedini put ka sreći.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno