7 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Ususret sezoni rajčica

Više od autora

- vl promo-

Rajčica je tijekom kišnih mjeseci podložna gljivičnim oboljenjima zato je zdrav rast osnova borbe protiv bolesti

Rajčica je jednogodišnja biljka koja je u Europu uvezena tek 1493. godine. Porijeklom iz Južne Amerike, rajčicu se konzumira svježu, kuhanu, konzerviranu ili prerađenu, a bogata je vitaminima C, B1, E, karotinom, zatim manganom, željezom i bakrom.

Rajčica jača obrambeni sustav, niskokalorična je te ima antioksidantsko i antiseptičko djelovanje, također se koristi kao diuretik. Kriške rajčice koriste se za liječenje čireva, bubuljica i kožnih oboljenja, a dokazano povoljno djeluje u borbi protiv alergija, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih žila, bronhitisa, impotencije, neplodnosti, opekotina od sunca, osteoporoze, migrene, šećerne bolesti i taj popis ide dalje u nedogled.


Srpanj i kolovoz vrijeme je kada dozrijevaju rajčice, ali i sezona ubrzanog širenja bolesti rajčice koje pak ovise o vremenskim uvjetima.

Najučestalije bolesti ove korisne biljke su plamenjača, crna ili koncentrična pjegavost i pjegavost lista.

Najbolja prevencija bolesti jest ona koja ne pribjegava korištenju raznih sredstava i kemikalija. Biranje sorti koje su otporne na plamenjaču, korištenje zdravog sjemenskog materijala, prozračnost između biljaka i sadnja dalje od biljaka iste obitelji, umjereno zalijevanje po tlu, a ne lišću i pravovremeno micanje zaraženih dijelova biljaka te spaljivanje, ipak su najefikasniji načini zaštite.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno