3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Usvojen Akcijski plan energetske učinkovitosti 2022.-2024. vrijedan 89 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na današnjoj sjednici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije pred vijećnicima se našao niz izvješća ustanova i institucija u 2021. godini, a prva točka dnevnog reda bilo je izvješće o izvršenju županijskog proračuna za prošlu godinu.

„U 2021. godini ostvareni su prihodi u iznosu od 1 milijardu i 55 milijuna kuna odnosno 80,83 posto u odnosu na planiranih 1 milijardu i 305 milijuna kuna. Vlastiti namjenski prihodi proračunskih korisnika su 757 milijuna kuna ili 72 posto dok na županijski proračun otpada 297 milijuna kuna odnosno što iznosi svega 28 posto ukupno ostvarenih prihoda. Kada od županijskih prihoda oduzmemo decentralizirana sredstva u iznosu od 76 milijuna kuna te pomoći koje samo prođu kroz račun Županije, u iznosu od 129 milijuna kuna, vidimo kako su naši izvorni prihodi na kraju godine iznosili 91,8 milijuna kuna”, pojasnila je Sandra Adžaga, pročelnica za poslove proračuna i javnih financija istaknuvši kako je godina zaključena s viškom prihoda od 9 milijuna i 656 tisuća kuna.

Komentirajući financije u 2021. godini, župan Damir Dekanić kazao je kako je u okviru ovlasti župana i Skupštine učinjeno puno, a jedna od stvari koje najviše opterećuju u proračunu su veliki projekti.

„To su projekti koji nose jako puno novca i gdje očekujemo uplate iz državnog proračuna odnosno iz fondova, a one ne stižu željenom dinamikom. Onda morate imati određene rezerve kako bi premostili takve situacije” istaknuo je župan Dekanić kazavši kako za sada ne trpi realizacija niti jednog projekta. Ako bi se dogodila takva situacija eventualno bi se posegnulo i za kreditom.

„Iskreno se nadam kako to neće biti potrebno. Primjerice, zahtjev za avans za sredstva za sustav navodnjavanja Ervenica podnijeli smo prije skoro godinu dana, nadopunjavan je nekoliko puta prema traženjima i očekujemo uplatu vrlo brzo i onda opet ulazimo u neko mirno razdoblje”, kazao je župan Dekanić.Uz teme koje su se odnosile na 2021. godinu, na Županijskoj skupštini prihvaćen je i prijedlog odluke o donošenju Akcijskog plana energetske učinkovitosti Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2022.-2024.

„Akcijski plan sadrži analizu potrošnje energije u zgradarstvu, analizu potrošnje energije u prometu i mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti. Procijenjena vrijednost za trogodišnje razdoblje je blizu 89 milijuna kuna. To se odnosi na naše zgrade, dakle dvije zgrade Županije, u Vinkovcima i Vukovaru, škole i domove zdravlja. Plan je da se na obnovljive izvore energije prijeđe kroz tri godine, ovisno o tome kako će biti objavljivani natječaji”, pojasnila je Marija Budimir, v.d. pročelnice za gospodarstvo i održivi razvoj.

Između ostaloga, na današnjoj sjednici Županijske skupštine, prihvaćen je i prijedlog rješenja o imenovanju novoga ravnatelja Uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije. Na čelu ŽUC-a Željka Galića, kojemu je istekao četverogodišnji mandat, zamijenio je Hrvoje Čuljak.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno