29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Uvodna konferencija projekta izgradnje nadvožnjaka i prilaznih prometnica u gradu Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-

Danas je hotelu Villa Lenije održana Uvodna konferencija projekta “Izgradnje nadvožnjaka Duga ulica-Borinačka ulica i prilazne prometnice u gradu Vinkovcima”.

Konferencija je ostvarena u suradnji Grada Vinkovaca s Agencijom za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. s ciljem približavanja projekta široj javnosti, kao i njegove aktivnosti, očekivane rezultate i izvore financiranja.

Ovim projektom obuhvaćena je i modernizacija Borinačke ulice ukupne dužine 4.176 metara zajedno s 3.000 metara pješačkih i isto toliko biciklističkih staza. Osim što će stanovnicima Borinaca omogućiti izravan dolazak u centar grada, u cilju povećanja korištenja javnog gradskog prijevoza, Grad Vinkovci će nakon izgradnje nadvožnjaka osigurati novu autobusnu liniju na toj relaciji.

Došli smo pred sam kraj projekta. Uskoro kreće javna nabava za izvođača radova, a potom i sami radovi. Ovo je težak dio posla, ali je u isto vrijeme lijep jer počinjemo s izgradnjom nadvožnjaka. Nadvožnjak i prilazne prometnice od iznimne su važnosti za grad Vinkovce. Ne samo da će rasteretiti postojeće prometnice, nego će i povezati Borince s centrom grada. Prije svega imamo na umu našu djecu koja svakodnevno putuju u školu, ali i ostale građane kojima će ovaj projekt povećati kvalitetu života“, izjavio je gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Projekt, koji traje 65 mjeseci, ukupne je vrijednosti 79,979.282,80 kuna. Ukupan iznos prihvatljivih sredstava od 78.486.769,67 kuna bit će financiran u 100%-tnom iznosu iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda i državnog proračuna, dok ostatak troškova snovi korisnik projekta, odnosno Grad Vinkovci. Ugovorna tijela u provedi projekta su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).


Posebno nam je zadovoljstvo što smo ugovorili projekt izgradnje nadvožnjaka i prilaznih prometnica u gradu Vinkovacima. U sklopu specifičnog cilja želimo ukloniti uska grla i povećati sigurnost u prometu, da što više ljudi koristi javni gradski prijevoz i biciklističku stazu. Time se ujedno aktivno radi na zaštiti okoliša. Želimo uspjeh u daljnjem provođenju projekta i nadamo se da će sve proteći glatko“, izjavila je voditeljica službe za odabir projekata i ugovaranje pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Iva Fistunić.

Planiranom izgradnjom nadvožnjaka iznad pruge Zagreb-Vinkovci-Tovarnik dužine trase 500 metara uklonit će se problem uskog prometnog grla na postojećim prometnicama u Vinkovcima. Također, izgradnja će istodobno rezultirati smanjenjem udjela putovanja automobilom u korist javnog gradskog prijevoza i biciklističkog prometa uz izravan doprinos smanjenju emisije CO2 i onečišćenja okoliša. U konačnici, realizacijom projekta omogućit će se preusmjeravanje lokalnog prometa na moderniziranu prometnicu koja će znatno smanjiti dužina putovanja do središta grada.

Moram istaknuti da je ovaj projekt u rekordnom roku uvršten kao prioritet u rješavanju kritičnih prometnih poteškoća u jedinicama lokalne samouprave. Tu je uložen značajan angažman jedinice lokalne samouprave, kao i značajna potpora Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Ovo je poticaj svim ostalim jedinicama koje imaju ovakve probleme da koriste europske fondove“, izjavio je Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU.

Partner na projektu je VIA d.o.o. čiji su djelatnici članovi projektnog tima koji aktivno radi na provedbi planiranih aktivnosti. Projekt izgradnje nadvožnjaka i prilazne prometnice jedan je u nizu infrastrukturnih zahvata kojima se želi povećati kvaliteta života građana i promijeniti naličje grada.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno