Dani obrane i dani općine Nuštar, dani su u kojima se Nuštarci, Cerićanci i Marinčani prisjećaju listopada 1991. godine i onoga što su žitelji i njihova mjesta prošli tijekom Domovinskoga rata. Dani su to u kojima se na poseban način sjećaju svojih poginulih i nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu i časne borbe za obranu domovine te posebice značaja bitke za Nuštar i obrane Nuštra u obrani istočne Slavonije i Hrvatske. Stoga je za Dan općine Nuštar i proglašen 5. listopada, dan kada se 1991. godine odigrala presudna bitka za Nuštar u kojoj su, nakon što se Marinci i Cerić nisu uspjeli obraniti, hrvatski branitelji izvojevali veliku pobjedu kada su se, nakon. 3. listopada, još jednom uspjeli oduprijeti i po drugi put iz mjesta potisnuti daleko nadmoćnije agresorske snage, koje su činile postrojbe Jugoslavenske narodne armije uz dobrovoljce iz Srbije i pobunjene pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. O žestini borbi i razmjerima razaranja govori podatak da su u Nuštru poginula 94 branitelja iz svih krajeva Hrvatske, a oko 280 ih je ranjeno dok je do kraja Domovinskoga rata život izgubilo 56 Nuštaraca.

U spomen na herojsku bitku za Nuštar, u spomen na sve žrtve u obrani Nuštra, ali i u obrani cijele Hrvatske i na čast svim hrvatskim braniteljima iz Nuštra, Cerića, Marinaca, Vinkovaca, iz Slavonije i iz mnogih krajeva Hrvatske, koji su branili i obranili Nuštar, danas, na 27. obljetnicu obrane, u središtu Nuštra na Trgu hrvatskih branitelja, svečano je otkriven Spomenik obrani Nuštra, rad Ivana Matkovića Laste. Spomenik su otkrili branitelji Nuštra, 100% HRVI Vilim Karaula i Goran Šanić.

Uz hrvatske branitelje koji su tih dana 1991. godine branili Nuštar, brojne mještane na čelu s domaćinima svečanosti, načelnikom općine Nuštar Hrvojem Drinovcem i predsjednikom Općinskog vijeća Dariom Novakom, svečanom činu nazočili su i brojni ugledni gosti među kojima i izaslanik predsjednice RH Ante Deur i ministar branitelja Tomo Medved.

“Nuštar je bio, nakon Vukovara, simbol, snaga, jedno svjetlo koje je ukazivalo da hrvatski branitelji, cijeli hrvatski narod sa svojim vrhovništvom, imaju snagu, emocije i ljubav za svoju domovinu, za stvaranje hrvatske države. Iz toga vremena, i Vukovar i Nuštar, hrvatska vojska, koja je stvarana na čelu s ministrom obrane Gojkom Šuškom, ukazuju na ovo što imamo danas, jednu prelijepu domovinu da bude na ponos svima nama i svim našim prijateljima koji su kao mladići i djevojke dali svoj život za nju i da generacije koje dolaze budu ponosne na sve ono što smo mi dali i što smo u najboljoj vjeri pokušali dati, a to je da imamo svoju domovinu i onu privilegiju koju nam je Bog mogao dati, da budemo dionici tog vremena”, istaknuo je Ante Deur.

“Želim se zahvaliti svima koji su dali svoj doprinos u obrani Nuštra. To je bilo iznimno teško razdoblje. Grad heroj Vukovar u okruženju, Nuštar u iznimno teškoj poziciji, ali obranjen zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima, koji su na današnji dan prije 27 godina zaustavili napad i kasnije, sve te ratne godine, odolijevali i branili Nuštar. Znamo kolike su ovdje bile žrtve, kolika su bila razaranja i neizmjerna zahvala svima koji su dali svoj doprinos da bi obranili Nuštar i svoju domovinu Hrvatsku. Neka ovo spomen obilježje ostane kao trajni spomen na to vrijeme, na hrabre hrvatske branitelje, neka bude putokaz mladim naraštajima i kada im je teško u životu, kada ne znaju kojim putem krenuti, neka dođu ovdje i neka se prisjete što su generacije prije njih morale proživjeti da bi uživali u slobodi koju danas imamo”, istaknuo je Tomo Medved.

U današnjem programu svečanom otkrivanju Spomenika obrani Nuštra prethodila je svečana sjednica Općinskog vijeća nakon koje je nuštarski župnik Slavko Vranjković u župnoj crkvi Duha Svetoga služio misu zadušnicu za sve poginule i nestale mještane Nuštra, a potom je kod spomen obilježja na vanjskom oltaru crkve položen vijenac i upaljene svijeće. Nakon otkrivanja spomenika održana je tradicionalna Ulična utrka učenika osnovne škole Zrinskih Nuštar. 

Za 17 sati najavljen je dolazak konjanika, sudionika mimohoda “Kukuruznim putom” na Trg dr. Franje Tuđmana, a u 18 sati počinje izložbeno prodajni sajam udruga i OPG-a općine Nuštar.

U 19 sati u Domu kulture počet će svečana premijera dokumentarnog filma „Zaboravljena bitka Nuštar ’91“ autora Hrvoja Đuke Bičanića i Darka Bušnje

U 21 sat na Trgu dr. Franje Tuđmana počinje koncert „Najboljih hrvatskih tamburaša“, a za 22 sata najavljen je vatromet u povodu 27. obljetnice obrane Nuštra i Dana općine Nuštar