17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Uz 33 redovna biračka mjesta, u gradskoj upravi Vinkovaca glasaju svi izvan mjesta prebivališta

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Aktivnosti na pripremi za regularnu provedbu parlamentarnih izbora u punom su jeku i u Vinkovcima, potvrdio je jutros za Radio Vinkovce predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Grada Vinkovaca Zlatko Dovhanj.

“U Vinkovcima su 33 redovna biračka mjesta, na svakom biračkom mjestu je po 10 članova biračkog odbora, od kojih su dva nestranačka, a svi ostali predstavnici su političkih stranaka koje imaju svoje kandidate”, pojašnjava.

Na ovom poslu angažiran je veliki broj ljudi, čak 350 u biračkim odborima, jer riječ je o složenom procesu koji zahtjeva strogo formalne radnje kako bi izbori bili regularni. Stoga su u redovitoj komunikaciji kako bi sutra, na dan izbora sve bilo u redu, potvrđuje predsjednik GIP-a i ujedno im se zahvaljuje na privatnom vremenu koje žrtvuju za provedbu i pravovaljanost ovogodišnjih parlamentarnih izbora.

Arhiva

„U Vinkovcima imamo i dva posebna biračka mjesta, jedno je u Domu za starije i nemoćne, samo za štićenike doma, a drugo je za osobe koje će se na dan izbora zateći u Vinkovcima, ali su iz drugih izbornih jedinica”, najavljuje Dovhanj.

Oni će glasati u Gradskoj upravi, na biračkom mjestu broj 3, a uključuju sve privremeno upisane birače na području gradova Vinkovci i Otok te općina Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Tordinci i Vođinci.

Ondje će također glasati i svi birači koji nemaju nemaju prebivalište u RH, ali će se na dan izbora zateći u Hrvatskoj.

Važno je napomenuti kako je došlo do izmještanja dvije lokacije na kojima se do sada redovito ostvarivalo biračko pravo.

“To su dva dosadašnja biračka mjesta u dječjim vrtićima Eden, u Radićevom bloku i Srce Marijino u Vinkovačkom Novom Selu. Nova lokacija u Radićevom bloku je samo 100 metara dalje, na adresi Majke Tereze 12, u Novom Selu u Osnovnoj školi Bartola Kašića”, ističe Zlatko Dovhanj izmjene tehničke prirode u Vinkovcima.

Sve će biti naznačeno na panoima, na dosadašnjim adresama, dodaje, pa neće biti potrebe lutanju.

Inače, u Hrvatskoj će sutra biti otvoreno 6 544 redovna biračka mjesta što upućuje na tehnički zahtjevan i složen posao.


Na biračkom mjestu dočekat će nas bijeli glasački listić na kojem ćemo iskazati svoje preferencije, bilo stranačke bilo osobne. Lista je 15, na svakoj po 14 kandidata.

Ono što je važno, a da bi naš glas bio valjan,  možemo zaokružiti redni broj liste, broj ispred svog kandidata ili oboje. Nevažećim glasačkim listićem se smatra onaj na kojem su zaokružene dvije liste jer nije razvidna preferncija birača.

ARHIVA

Osim glasovanja, najavljene su i izlazne ankete koje će tijekom dana na dobrovoljnoj bazi provoditi pojedini mediji, no ni ti se rezultati, također ne smiju objavljivati do zatvaranja birališta, upozorava Dovhanj.

Kada je riječ o izborima zastupnika nacionalnih manjina, glasači koji su se odredili kao pripadnici neke od manjinskih zajednica mogu birati između bijelog ili manjinskog listića koji dolazi u više boja.

„Svaka nacionalna manjina ima svoju boju kako bi se mogli razlikovati jer će se ti birački listići ubacivati u jednu kutiju na većini biračkih mjesta”, najavljuje već uobičajnu praksu predsjednik vinkovačkog GIP-a.

“Vodili smo računa o svakom biraču, a bude li bilo bilo kakvih problema, adresa na koju se mogu obratiti je Gradsko izborno povjerenstvo koje će, u suradnji sa županijskim Uredom za opću upravu, vjeruju, uspješno otkloniti svaku nejasnoću”, potvrđuje.

Kontakt broj GIP-a Grada Vinkovaca je 337-200. Dežurstvo im počinje od 6.00 ujutro do dugo u noć i završetka izbornog procesa. Dostupni su za sve upite te vjeruju kako će kao i uvijek, korektno i profesionalno zajedno odraditi ogroman posao koji predstoji, uz poziv svim biračima da se odazovu sutra na izbore.

Arhiva

Za one koji fizički ne mogu do svog biračkog mjesta, preporuka je ujutro javiti svom biračkom odboru koji će u poslijepodnevnim satima redovito u kućne posjete kako bi svakome bilo omogućeno njegovo biračko pravo.

Prvi neslužbeni rezultati bit će dostupni političkim strankama vrlo vjerojatno prije nego GIP-u, ŽIP-u ili DIP-u, a s obzirom na kopije zapisnika koje njihovi predstavnici u biračkim odborima imaju pravo preuzeti s biračkog mjesta dok izborna povjerenstva odrađuju elektroničku obradu podataka tehnički do iza ponoći. Ne zaboravimo, ni to neće biti konačno dok se ne pribroje drugi rezultati, jer ipak smo samo dio izborne jedinice.

Sutra je praznik demokracije, pa je za nadati se kako će takvo ozračje vladati i na biralištima, bez nepotrebnih ekscesa odnosno kršenja izborne šutnje koja je započela u ponoć i traje do zatvaranja birališta 17. travnja u 19 sati.

Izvor: Vinkovački list

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno