14 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Uz energetsku obnovu zgrade zatvorenog kompleksa, u Lenijama uskoro i vanjski bazeni

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Dugoočekivani planovi napokon se ostvaruju! Uz kompletnu energetsku obnovu zgrade dvoranskog plivališta Lenije, na jesen kreću i radovi na izgradnji vanjskih bazena kojima će cijeli sportsko-rekreacijski centar u Lenijama definitivno biti podignut na još višu razinu.

Kako je danas rekao vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, 13 godina korištenja ostavilo je traga na našim bazenima, no svrha energetske obnove je učiniti ih i iskoristivijim, jeftinijim te kroz uštede dobiti određen dio sredstava koja će moći biti usmjeren na djelatnike i kvalitetu usluge.

„Ostvarujemo sve ono što smo najavili, uz pomoć Ministarstva graditeljstva iz kojega smo dobili 80 posto ukupnog iznosa te ITU mehanizma zahvaljujući kojemu dobivamo i vanjske bazene. Lenije će postati jedna kompletna cjelina, imat ćemo otvoreno kupalište, uređen unutarnji dio te energetski učinkovitiji sustav unutar bazena”, kazao je gradonačelnik.

Konkretni radovi oba projekta – energetske obnove zgrade i izgradnje vanjskih bazena, počinju na jesen. Prvi je vrijedan 1,7 tisuća eura za što je od spomenutog Ministarstva odobreno milijun i 420 tisuća eura, dok je procijenjena vrijednost drugog projekta oko 3 milijuna eura.

Velik je ovo dan za naše bazene, sretan je Marko Šarić, direktor tvrtke Periska koja upravlja kupalištem Lenije. Kroz njega godišnje prođe oko 100 tisuća korisnika pa će korist od projekta imati ogroman broj naših sugrađana, ali i drugih posjetitelja koji rado ovdje provode svoje vrijeme, bilo da su profesionalni sportaši, rekreativci ili tek hedonisti koji vole uživati.

„Radit će se izmjena krovišta na kojemu ide sunčana elektrana od 150 kW. Mijenja se kompletno stolarija na objektu, idu dvije dizalice topline, a dobit ćemo i učinkovitiju rasvjetu. Vjerujem kako će se benefiti ove energetske obnove vidjeti vrlo brzo”, kaže Šarić.Kako će izgledati vanjski dio, pojašnjava nam direktorica agencije VIA, Danijela Slipčević.

„Vanjski bazen će obuhvatiti jedno veliko kupalište s dječjim toboganima, tzv dječju ribicu i jedno prskalište. Odluku smo od Ministarstva graditeljstva, iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, dobili prošli tjedan, slijedi nam onaj tehnički dio koji obuhvaća natječaj za izvođača radova i svu potrebnu dokumentaciju, pa radovi počinju poslije ljeta”, istaknula je.

Svakodnevno razvijajući grad u smjeru zdravog i održivog mjesta za život, Grad Vinkovci posebno je fokusirana upravo na projekte energetskih obnova javnih zgrada, čime u velikoj mjeri štedi energiju, smanjuje emisije CO2 i direktno utječe na stvaranje zdravije budućnosti našoj djeci.

„U strukturi vinkovačkog gospodarstva gradske tvrtke čine značajnu ulogu, pogotovo tvrtke koje obavljaju komercijalnu djelatnost. Nama kao odgovornom vlasniku cilj je da te tvrtke posluju uspješno i profitabilno. To možemo raditi na prihodovnoj strani kao što je projekt izgradnje novog otvorenog bazena gdje će ova tvrtka dobiti novi izvor prihoda, a možemo raditi i na rashodovnoj strani, što znači smanjenje troškova kroz energetsku obnovu, budući da svi znamo kako su upravo energetski najveći trošak u održavanju bazena”, rekao je Hrvoje Niče, pročelnik Upravnog odjela gospodarstva.

Dodaje kako će, nakon završetka projekta, tvrtka puno uspješnije poslovati, a na taj način značajno rasteretiti gradski proračun gdje će ta sredstva biti usmjerena na nove razvojne projekte.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno