Kontaktirajte nas

Kultura

Večeras u kazalištu premijera mjuzikla za djecu “Čarobni kolač”

Objavljeno

-

U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci večeras s početkom u 18 sati premijera je nove predstave za djecu u koprodukciji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Dječjeg kazališta “Branko Mihaljević” u Osijeku “Čarobni kolač”. Mjuzikl “Čarobni kolač” za uzrast 4+, prema tekstu Kristine Gavran, režirala je Frana Marija Vranković. Glumačku ekipu čine: Mia Krajcar, Antonia Šašo, Martina Stjepanović, Vladimir Andrić i Ivan Pokupić.

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Prijava

Komentiraj

Kultura

Vinkovci obilježavaju 200. obljetnicu rođenja Josipa Runjanina, jednog od najvećih velikana našega grada

Objavljeno

-

Napisao/la

    192 pregleda

Liku i djelu Josipa Runjanina bila je posvećena današnja Svečana akademija održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Povod je bio 200. obljetnica rođenja ovog autora nota za hrvatsku himnu i jednog od najznačajnijih Vinkovčanina svih vremena koji je zadužio povijest i kulturu Hrvata.

Iako je prvenstveno bio vojno lice, Josip Runjanin zauvijek će ostati upamćen po svojem glazbenom doprinosu. Glazbenu izobrazbu stekao je kod vojnoga kapelnika u Glini gdje je i prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu “Horvatska domovina“. Nije sasvim sigurno, pojasnila je muzikologinja Zdenka Ivanković, je li Runjanin skladao njezinu melodiju, ali takvo mišljenje se uvriježilo u drugoj polovici 19. stoljeća. Točna godina nastanka nije poznata, no obično se uzima 1848. godina.

Teško je govoriti o glazbeniku kojemu je to bilo usputno zanimanje. On je bio prvenstveno vojno lice, a glazbeni amater. Glazbeno školovanje nije bilo temeljito, ali je ipak puno pridonio glazbenoj hrvatskoj ostavštini tako što je skladao hrvatsku himnu. Postoje neke dvojbe oko izvornosti jer je himna prenesena usmenim putem, a ima i različitih prerada ima. Sam Runjanin je napisao čistu melodiju, ali nije ju harmonizirao i preradio za orkestar, to su napravili drugi skladatelji koji su bili temeljetije školovani”, pojasnila je Ivanković govoreći na večerašnjoj Akademiji o njegovom glazbenom putu. Napominje kako u njegovoj glazbenoj ostavštini ne postoji puno skladbi, nekih pet ili šest, ali je dosta toga izgubljeno pa se izvode samo dvije – „Ljubimo te naša diko” skladana u čast Josipu Jelačiću te „Lijepa naša Domovino”.

Ovaj rođeni Vinkovčanin po kojemu naša glazbena škola nosi ime bio je i dokazani hrvatski patriot. To je u svom večerašnjem izlaganju potvrdio Zlatko Virc, povjesničar i predsjednik Povijesnog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci, uz Udrugu Lajaroš i Vijeće srpske nacionalne manjine, glavni organizator današnjeg događaja. Virc je istaknuo kako je Runjanin ovu zemlju doživljavao kao svoju domovinu i to je ono što oduševljava. Trebalo bi mu se iznova diviti i odavati priznanje, a to bi posebno trebali isticati mi Vinkovčani.

Domoljublje kao što je imao Runjanin je kvaliteta koju smo kasnije izgubili, ali nadamo se da će se ona vratitit. Od običnog vojnika on je dogurao do potpukovnika, a išao bi i dalje da nije bilo dvoboja s jednim mađarskim plemićem zbog kojega je bio demobiliziran. Sudjelovao je u četiri ratna pohoda u Italiji, a posljednjih godina vojničke karijere promijenio je nekoliko pukovnija. Umirovljen je s činom potpukovnika 1. travnja 1855. godine”, pojasnio je Virc. Dotaknuo se i projekta na kojemu radi Hrvatski sokol, a to je otkup rodne kuće Runjanina u Glagoljaškoj ulici. Cilj je, napominje, od toga napraviti Dom Josipa Runjanina, ali i Dom Lijepe naše koje bi bilo fantastično obogaćanje vinkovačke turističke ponude.

Večerašnju Svečanu akademiju nije propustio ni zamjenik gradonačelnika Josip Romić istaknuvši sljedeće: „Vinkovci su grad izuzetno duge i bogate prošlosti, grad koji je na razne načine obilježio i usmjerio povijesne trenutke, ne samo Slavonije nego i cijele Hrvatske, stoga i ne čudi da se često ponosimo svojim velikanima, a među njima i Runjaninom”.

Djelo i rad Josipa Runjanina predstavili su i brojni drugi gosti i sudionici. Scenarij Akademije koji potpisuje Marko Sabljaković bio je prožet zanimljivom scenskom igrom glumice vinkovačkog kazališta Matee Marušić i članova Dječjeg ansambla Kazališta “Mika Živković”, Retkovci, dok su glazbeni dio iznijeli Muška pjevačka grupa Lipa, Tamburaški sastav Dike i članovi Glazbene škole Josipa Runjanina. Poseban gost bio je Darko Stojanović koji je predstavio dokumentarni film posvećen ovom vinkovačkom velikanu.

U ime organizatora gostima se obratio Tihomir Marojević napomenuvši kako je ovo peti put u vinkovačkoj povijesti da se odaje počast našem znamenitom sugrađaninu Josipu Runjaninu.

Prvi put je to bilo prije 100 godina kada su Vinkovčani za 100. godišnjicu rođenja postavili dvije spomen ploče, zatim smo 1935. godine obilježili 100 godina hrvatske himne, 1971. je u našem gradu postavljeno njegovo poprsje, 1990. je otvoren park i trg Josipa Runjanina i evo ove godine obilježavamo 200 godina rođenja Runjanina”, ispričao je Marojević.

Ova Akademija tek je početak obilježavanja ove jubilarne obljetnice rođenja jednog od najpoznatijeg Vinkovčanina. Spomenimo još kako će u subotu 11. prosinca s početkom u 11 sati biti održana Služba za Josipa Runjanina u Crkvi silaska sv. Duha, dok će sat vremena poslije biti održano polaganje cvijeća kod njegovog spomen-poprsja u središtu grada.

Nastavi čitati

Aktualno

Predstavljena knjiga Francesco Petrarca “Uspinjanje na Mont Ventoux”

Objavljeno

-

Napisao/la

    142 pregleda

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima večeras je predstavljena knjiga “Uspinjanje na Mont Ventoux” prevoditelja i autora Ante Pavelića. Riječ je o prijevodu latinskoga pisma glasovitoga talijanskoga pjesnika i humanista Francesca Petrarce (1304. – 1374.).

U predstavljanju su sudjelovali Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima, Stjepan Štivič, recenzent i autor Ante Pavelić.

Knjiga podijeljena u tri dijela u prvom dijelu donosi uvod u život i djelo Francesca Petrarce te služi kao podloga za drugi, središnji i glavni dio, latinski izvornik i hrvatski prijevod Petrarcina pisma. Posljednji dio predstavlja prevoditeljev komentar na pismo, njegovu važnosti i ključne točke za razmatranje i razumijevanje važnosti djela.

“Francesco Petrarca široj je hrvatskoj javnosti ostao poznat gotovo isključivo kao autor zbirke pjesama, “Kanconijera” (Il Canzoniere ), djela koje je napisao na svom materinjem jeziku. Prilikom govora o “Kanconijeru” Petrarcu se učestalo predstavlja kao zaljubljenikai patnika za prekrasnom Laurom, pri čemu se zanemaruje njegov iznimno bogat latinski opus koji uz pisma obuhvaća nekoliko samostalnih djela. Prema nazivu “Rerum vulgarium fragmenta”  vidljivo  je da Petrarca nije iznimno cijenio djelo napisano na materinjem, nedovoljno uzvišenom, svim svojim suvremenicima razumljivom toskanskom dijalektu budućeg talijanskog jezika. To je vidljivo i u pristupu ostatku njegovog latinskog djela u kojemu se najvećim dijelom podcrtava refeksivni pogled na čovjeka i sve što ovaj u svojoj nutrini proživljava. Tako i predmet ove knjige predstavlja jedno Petrarkino pismo o uspinjanju na Mont Ventoux koje u sebi krije alegoriju Petrarkina života i uspinjanja prema vlastitom i konačnom cilju brušenja i poliranja svojih mana kako bi dospio do blaženstva”, stoji, između ostaloga, u uvodu knjige koji potpisuje autor Ante Pavelić.

Nastavi čitati

Aktualno

Božićni koncert Marije Vidović i Zagrebačkog komornog orkestra

Objavljeno

-

Napisao/la

    250 pregleda

Kulturni centar Vinkovci u programu Adventa u Vinkovcima večeras je priredio pravu glazbenu poslasticu – božićni koncert koji su u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci izveli sopranistica Marija Vidović i Zagrebački komorni orkestar.

Marija Vidović, hrvatska je sopranistica međunarodne karijere. Glazbeno školovanje započela je u Varaždinu, a studirala je i magistrirala u Beču i Stuttgartu na Sveučilištu za glazbu i umjetnost. Do sada je pjevala u najznačajnijim svjetskim koncertnim dvoranama,  te na najvećim internacionalnim festivalima klasične glazbe Sjeverne i Južne Amerike. Svoje stečeno iskustvo prenosi i na mlade talente i to kao docent na Nacionalnom Konzervatoriju za glazbu u Mexico Citiju te na internacionalnim majstorskim tečajevima. Od studentske godine 2020./21. asistentica je na elitnoj Glazbenoj akademiji Kraljica Sofija u Madridu, u Španjolskoj na katedri za solo pjevanje Alfredo Kraus.

Večeras u Vinkovcima Marija Vidović izvela je odabrane pjesme sa CD-a “Christmas Classics”. Pratio ju je  Zagrebački komorni orkestar, koji je izveo i svoj samostalni program.

Osim uživanja u vrhunskim glazbenim izvedbama uz slobodan ulazak, svi oni koji su odlučili večeras doći u vinkovačko kazalište na poklon su dobili CD Marije Vidović, “Christmas Classics” (Croatia Records, 2020.) ili “Intima” (Croatia Records, 2021.).

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 3 sata

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i...

Vijestiprije 3 sata

Na ovogodišnjoj 26. likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana sudjelovalo 7 umjetnika

„Ljubav je to s kojom se čovjek rodi, a ono što se dogodi na samoj radionici stvar je izazova i...

Aktualnoprije 4 sata

U Hrvatskoj zaražena nova 4751 osoba, 54 umrle

Koronavirus je u Hrvatskoj potvrđen kod nove 4751 osobe, a 54 zaražene su umrle u protekla 24 sata, priopćio je...

Aktualnoprije 4 sata

Jurio autocestom 239 km/h

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su u ponedjeljak, oko 22 sata na autocesti Zagreb-Lipovac, kod čvora Spačva, zatekli vozača...

Aktualnoprije 5 sati

Na koronavirus u županiji pozitivno 126 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 126 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19...

Vijestiprije 7 sati

Šumoborci u mjesec dana posadili 15 000 sadnica diljem Hrvatske

Tisuću volontera nazvanih Šumoborci posadili su u posljednjih mjesec dana više od 15.000 sadnica diljem Hrvatske kao odgovor na klimatske...

Aktualnoprije 8 sati

Osposobljavanje iz civilne zaštite za čelnike općina, gradova i županija

Ravnateljstvo civilne zaštite jučer je u Osijeku provelo osposobljavanje novoizabranih čelnika s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Pozdravljajući polaznike...

Kulturaprije 19 sati

Vinkovci obilježavaju 200. obljetnicu rođenja Josipa Runjanina, jednog od najvećih velikana našega grada

Liku i djelu Josipa Runjanina bila je posvećena današnja Svečana akademija održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Povod je bio...

Najčitanije