Prošle godine, nakon samo tri odigrane predstave, 31. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji prekinuti su zbog poštivanja mjera suzbijanja širenja zaraze novim koronavirusom.

Vjerujući u kraj pandemije retkovački kazališni entuzijasti, na čelu s Markom Sabljakovićem, predsjednikom Kazališta “Mika Živković” Retkovci, koje, u suradnji s Općinom Ivankovo, organizira Susrete, za ovogodišnje, 32. po redu, planirali su termin od 19. veljače do 14. ožujka. Nažalost, zbog epidemiološke situacije, Susreti, koji su trebali započeti večeras, neće biti održani, barem ne na uobičajen način kroz izravan susret glumaca i publike, ali će ipak zaživjeti na digitalnim platformama i to kao retrospektiva.

“Istaknut ću i u ovoj prigodi, optimizam, kazališna ljubav i vjera u neuništivost kazališnoga duha na daskama koje život znače, snažni su i danas unatoč sivilu svakodnevice. Zato smo, s obzirom na pandemiju koja nas još uvijek čvrsto drži u svojim rukama, odlučili pokušati publici i pratiteljima internetskih web platformi, društvenih mreža, omogućiti praćenje Retkovačkih susreta kazališnih amatera u jednom drukčijem obliku”, ističe Marko Sabljaković.

Tako će od večeras, 19. veljače, pa sve do polovice ožujka, u terminu u kojemu su i trebali biti održani 32. Susreti, svi ljubitelji kazališne umjetnosti imati priliku podsjetiti se kako su Susreti izgledali nakon što su 2008. godine obnovljeni i ponovno zaživjeli u retkovačkom kazalištu.

Bit će prikazane snimke najuspješnijih predstava kao i završnih večeri čija je posebnost gostovanje poznatih akademskih glumaca. Neki od njih u vitrtualnom obliku dat će svoj osvrt na Susrete, ali ne samo oni nego i redatelji, teatrolozi, kazališni kritičari i profesori Umjetničke akademije u Osijeku, koji su surađivali na Susretima. Također, virtualni program bit će prilika i za prisjetiti se što su članovi povjerenstava pisali i govorili o najuspješnijim predstavama, a zanimljiv podsjetnik na protekle godine dat će i brojne fotografije.

Program se može pratiti putem Facebook stranice Kazališta “Mika Živković” Retkovci.

Večeras, kao uvertira u virtualnu kazališnu priču o Retkovačkim susretima kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će objavljen  vrlo zanimljiv i poseban video uradak o dječaku koji je sanjao kazalište. Video priču osmislio je i snimio glumac retkovačkoga kazališta Zdravko Šinjori, a sudjeluje ansambl Kazališta “Mika Živković”.