12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Vedran Dakić i Martina Stjepanović Meter dobitnici nagrade Joza

Više od autora

- vl promo-

Večeras su u Gradskom kazalištu Joza Ivakić predstavljeni dobitnici druge po redu nagrade Joza. Radi se o posebnoj nagradi na hrvatskoj kazališnoj sceni jer o laureatima odlučuje publika koja tijekom cijele godine ima pravo glasovati putem kupona koji svaki gledatelj dobije uz kupljenu ulaznicu.

Oko 9 tisuća gledatelja imalo je priliku dati svoj glas jednoj od 65 odigranih predstava, a to pravo iskoristilo je njih 2.473. Nagrade u vidu godišnje pretplate na sve predstave te poklona sponzora dobilo je četvero sretnih gledatelja. Od 65 predstava koliko ih je izvedeno na vinkovačkim daskama koje život znače 35 bilo ih je gostujućih, dok je njih šest izvedeno premijerno. Prema izboru publike najbolja među gostima bila je predstava Budala na večeri u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla. Radi se o komediji čiju režiju potpisuje Midhat Kušljugić.

„Hvala publici, ne samo onima koji su glasali za mene, nego svima koji dolaze u kazalište i gledaju predstave i na taj način podržavaju ono što radimo”, rekao je Vedran Dakić dobitnik nagrade Joza u konkurenciji najboljih glumaca.

Ove godine uručena je i jedna posebna nagrada i to za skoro najbolju gostujuću predstavu koju je osvojila izvedba Hrvatskog kazališta iz Pečuha pod nazivom Tri put Bog pomaže. Predstava Emigranti od strane gledatelja izabrana je za najbolju domaću. Nastala je prema tekstu Slawomira Mrožeka u režiji Jasmina Novljakovića. Uloge tumače Vladimir Andrić i Vedran Dakić koji je proglašen za najboljeg glumca. Osim u Emigrantima, Dakić je glumio i u predstavama Tena – Kronika jedne ljepote i Privatni životi. U konkurenciji glumica najveći broj glasova osvojila je Martina Stjepanović Meter koja je svoje vještine pokazala u priredbama Tri i pol sestre, Privatni životi i Tena – Kronika jedne ljepote.

„Hvala vinkovačkoj publici na jednom ovako lijepom priznanju i nagradi. Zbilja je poseban osjećaj i zadovoljstvo kada znam da sam uspjela doprijeti do publike što je u krajnjem slučaju i glavni zadatak i smisao ovoga posla”, navodi Stjepanović Meter.Vrijeme je za bajku (Dramsko kazalište Osijek) proglašena je najboljom gostujućom predstavom za djecu, dok je skoro najbolja Tko nema u vugla – googla (Gradsko kazalište Sisak). Najbolja domaća predstava namijenjena djeci je Tonka će sutra koja je nastala u koprodukciji vinkovačkog kazališta, Kazališta Virovitica te Gradskog kazališta Požega. Režiju potpisuje Marijana Matković.

„Zahvaljujem se publici što je glasala za predstavu Emigranti. Ovo je već treća predstava koju radimo nakon Štajge, Viđenja Isusa Krista u kasarni v.p. 2507. Drago mi je što već nekoliko godina imamo odličnu suradnju s vinkovačkim kazalištem”, istaknuo Novaljković.

Najveći broj glasova publike u kategoriji dječjih domaćih predstava dobio je Silvio Švast za ulogu bubnjara Ive u predstavi Rock n roll bajka. Glumica koja je ostavila najveći dojam kod publike je Katarina Šestić Baotić, a Vinkovčani su je imali prilike gledati u čak tri priredbe, to su Crvenkapica, Tonka će sutra te Oprosti za Božić 2. Nagradu Joza utemeljili su Gradsko kazalište Joza Ivakić, lokalne medijske kuće, Plava vinkovačka i Novosti, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija.

Riječ je o cjelogodišnjoj priči koja je obuhvatila sve gostujuće i domaće izvedbe. Nagrada Joza, medalja s likom Joze Ivakića na hrastovoj podlozi, rad je vinkovačkog akademskog kipara i slikara Ivana Lončara Žana. U večerašnjem programu mogao se vidjeti i video podsjetnik na nagrađene predstave i uloge, a u glazbenom dijelu nastupio je vinkovački The Karambol. Svečanost u kazalištu prenosila je Plava vinkovačka, a live stream mogao se pratiti i putem naših Facebook stranica: Novosti.hr i Radio Vinkovci.

„Lijepo je da smo ponovno u kazalištu da možemo prepoznati rad naših kazališnih djelatnika, ali i podružiti se, ali naravno promovirati kulturu i daske koje život znače. Moramo zahvaliti i našim medijskim kućama Novosti i Vinkovačkoj televiziji koje su dale svoj obol kako bi sve skupa išlo u medijski prostor i da ga prepoznaju naši sugrađani i oni koji vole doći u vinkovačko kazalište. Ovom prilikom uz dodjelu nagrada možemo pozvati naše sugrađane da i kroz ovu godinu uživaju u izvedbama koje su nagrađivane diljem Hrvatske”, govori gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno