Od 13. do 15. listopada, na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata, provest će se sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske ”Velebit 18 – združena snaga”. Ova vježba glavni je obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Danas je tako, u vremenu od 10 do 12 sati, na poligonu Gašinci kod Đakova prikazano djelovanje obrane s prelaskom u napadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, savladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz provedbu bojevih gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga. Na ovoj lokaciji angažirano je više desetaka tenkova i oklopnih vozila, a održana su gađanja iz borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja. Nositelj vježbe je 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirana bojne Tigrovi, snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO.

Na vojnoj vježbi u Vojarni “Josip Jović” u Udbini, gdje je smješteno zapovjedništvo vježbe, bit će predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović.