1 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

Velika crkva sve bliže svom prvotnom izgledu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vinkovačka crkva sve je bliže svom prvotnom izgledu, a više o obnovi i radovima rekao nam je župnik mons. Tadija Pranjić. Restauracija koja je započela još 1996. godine konačno se privodi kraju, a unutrašnjost crkve gotovo je u potpunosti obnovljena. Župnik predviđa da će svi preostali radovi biti gotovi za godinu do dvije. Obnovljeni su pokrajinski oltari, restaurirane su gotovo sve slike, vraćen je križni put, izrađene su nove klupe, postavljeni novi podovi, a restaurirani su i lusteri. Ono što ostaje je restauracija slike sv. Ivana Nepomuka i glavnog oltara te vanjskog dijela orgulja.

Dvije godine je trajala restauracija pokrajinskog oltara posvećenom Prečistom Srcu Marijinu, a prije toga restauriran je i oltar Srca Isusova. ”Treba naglasiti veliku vrijednost restauriranih slika jer je to sve ulje na platnu, posebno slike sv. Ivana Nepomuka s glavnog oltara koja se nalazi u Konzervatorskom Odjelu u Zagrebu na restauraciji. Slika je neprocjenjive vrijednosti i trenutno se traži autor, a početkom listopada bi trebala biti potpuno obnovljena i vraćena”, rekao je župnik.

Crkva je dobila i nove klupe s klecalima te je postavljen najkvalitetniji pod ispod njih. ”Nove klupe identičnog su oblika kao prvotne klupe i izrađene su od najbolje hrastovine, a i dalje su po Unescovom zaštitom spomenika kulture. Napravljene su u rekordnome roku, udobne su, presvučene i imaju svoja sjedala”, objasnio je mons. Pranjić. Iako je prvotna ideja bila da se obnove stare klupe koje su preživjele tri rata, zbog njihova lošeg stanja ipak su napravljene nove.


Potpuno su restaurirani i pozlaćeni lusteri stari preko 220 godina i vraćeni su im kristali koji su nestali, vjerojatno u ratovima.Crkva je u svom prvotnom izdanju bila 80 posto bijela, a 20 posto odnosio se na oltare koje čini imitacija mramora u drvetu. Tako će izgledati i nakon obnove i to je razlog zašto rekonstrukcija ide u tom smjeru.Ostala je još obnova velikog oltara koji će biti restauriran u jesen u samoj crkvi, budući da ga je zbog veličine teško rastaviti, a obnovom vanjskog dijela orgulja restauracija će biti potpuno završena.

Župnik je istaknuo i kako se u Vinkovcima nalaze najveća zvona na jednoj župnoj crkvi u Hrvatskoj: ”Zvona su teška 5 tona i bila su teža od zvona Đakovačke katedrale dok nije biskup u čast Ivana Pavla II. podignuo jedno zvono. Zvona su uništena kada je toranj srušen i nova su lijevana i obnovljena u Austriji 1997. godine”. Osim toga, u vinkovačkoj crkvi nalazi se i najveće zvono posvećeno hrvatskim braniteljima u cijeloj Hrvatskoj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno