Zbog visoke procijepljenosti korisnika domova za starije prvom, a sad već i drugom dozom cjepiva protiv koronavirusa, od ovog tjedna u našoj zemlji su ponovno otvoreni starački domovi za posjete.

Prema novim uputama HZJZ posjete domovima dozvoljeni su samo u vanjskim prostorima uz nošenje maski, držanja razmaka od 1,5 metra te obaveznu dezinfekciju ruku. Dom za starije i nemoćne osobe Vinkovci broji trenutno 200 korisnika, a nakon otvaranja domova za posjete vlada velika navala onih koji žele obići i posjetiti svoje najmilije. „Imamo veliki pritisak na posjete, međutim posjete su prilagođene i organizirane u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama. Ne mogu svi doći kad hoće nego se moraju javiti nama te onda organiziramo posjete po pola sata. Tako je zasad, za početak, a ovo je veliki pomak na bolje u odnosu na prethodno razdoblje”, rekao je Krešimir Markić, ravnatelj doma i naglasio kako svi korisnici koji su cijepljeni i koji su preboljeli koronu mogu izaći u redovno radno vrijeme i obaviti neke svoje poslove i obaveze.

Kad su pokretni korisnici u pitanju mogu biti 4 posjete u isto vrijeme, dok kod nepokretnih korisnika posjetitelji dolaze unutar doma obučeni u zaštitno odijelo i nazuvice za obuću, navodi Markić. Posjete za pokretne ljude mogu biti na otvorenom, ako to dopuste vremenski uvjeti, a u vinkovačkom domu napravili su poluotvoreni prostor kako se korisnici ne bi prehladili na čistom otvorenom prostoru. „U taj poluotvoreni prostor stavili smo četiri stola s razmakom gdje ljudi mogu doći posjetiti svoje starije članove obitelji te je ipak malo ugodnije kad je prostor zaštićen s nekoliko strana”, ističe ravnatelj doma.

U vinkovačkom domu nisu se još svi korisnici cijepili, čeka se drugo cijepljenje 72 korisnika sljedeći tjedan. Ostalih 130 korisnika cijepilo se dva puta i oni su sigurni za izlazak i posjete. „Već smo sad korona free zona, no nakon što se 72 korisnika procijepi drugom dozom cjepiva i prođe 14 dana, trebali bi biti potpuno otporni na virus koji je koban za stariju populaciju”, zaključio je Krešimir Markić.