Kontaktirajte nas

Vijesti

Velike hladnoće ne popuštaju što nekim službama otežava posao

Objavljeno

-

Velike hladnoće ne popuštaju što nekim službama otežava posao, posebno kada je riječ o većem kvaru. Posebice mislimo na vodopskrbu gdje je zabilježeno nekoliko slučajeva pucanja cijevi. U Vinkovcima je u ovom valu hladnoće u nedjelju izmjereno -19 stupnjeva Celzijevih. Srećom, većih poteškoća u normalnom funkcioniranju nije bilo. U Centru 112 u Vukovaru kažu kako u proteklih nekoliko iznimno hladnih dana sve ipak protječe normalno. Također izvjeće govori kakonije bilo niti povećanog broja poziva zbog moguće ugroze zdravlja građana, jer oni koji nisu naviknuli na zimske hladnoće, očito se čuvaju i slabije izlaze iz toplih domova, posebice starije osobe. Niti u prometu nije bilo poteškoća jer su ceste očišćene, a vidljivost dobra, ali opreza nikada dosta.

Vijesti

Objavljeni najbolji radovi književnog natječaja “Tena i Tenica”

Objavljeno

-

Napisao/la

    0 View

Natječaj “Tena i Tenica” pokrenut je 2018. godine na Lutkarskom proljeću u sklopu Susreta književnika za djecu i mlade. Ograničeni pandemijskim preprekama, organizatori u 2021. godini nisu mogli provesti natječaj te su stoga ovaj, treći natječaj za najbolji dramski tekst “Tena i Tenica”, zaključili tek sada.

Umjetnička organizacija Asser Savus i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade udružili su snage kako bi hrvatskim kazalištima ponudili dramske tekstove hrvatskih pisaca za najmlađe i igrokaze koje su pisali mladi za svoje vršnjake.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Snježana Babić Višnjić, Silvija Šesto i Viktor Lukačević odlučili su da je u kategoriji dramskog teksta za djecu i mlade”Tena” (odrasli autori) najbolje djelo ”Brundeša”, autorice Tanje Radović iz Zagreba. „Brundeša“ je priča nastala prema istinitom događaju, o spašavanju medvjedića Brundeše i osnivanju utočišta u Kuterevu.

“Tenica”, nagrada za dramski tekst koji pišu osnovnoškolci, ide u ruke mlade spisateljice Zore Šarčević, učenice 6. razreda OŠ Zorke Sever u Popovači, za djelo „Kuhinjski rat“. Oba su se rada istaknula svojim zauzimanjem za njegovanje općeljudskih vrijednosti i poticanjem osjećaja za drugoga, što nije promaknulo povjerenstvu koje ih je odlučilo nagraditi.

Dobitnici nagrade “Tena” pripada novčana nagrada, statua „Tena“ i priznanje, dok nagrada “Tenica” donosi statuu „Tenica“, priznanje i paket odabranih knjiga. Umjetničke statue „Tena“ i „Tenica“ rad su umjetnika Davora Schunka.

Uz čestitke dobitnicama iskreno se nadaju kako će kazališta prepoznati vrijednosti izabranih tekstova. Uručenje nagrada, kao i koncertno čitanje nagrađenih djela, bit će održano početkom travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima tijekom 27. Lutkarskog proljeća. Datum dodjele nagrada bit će određen naknadno, kako to budu dopuštale okolnosti, o čemu ćemo vas pravodobno obavijestiti.

Nastavi čitati

Aktualno

Promjene na sudovima

Objavljeno

-

Napisao/la

    37 pregleda

Pripremljene su zakonske izmjene u kojima su strogo definirani rokovi u kojima će suci morati donijeti odluku.

Najdulji rok za prvostupanjsku odluku iznosit će tri godine dok će se o žalbi odlučivati najdulje unutar godine dana. U roku 12 mjeseci morat će okončati i sporovi male vrijednosti – do 10 odnosno 50 tisuća kuna u trgovačkim postupcima, a žalbeni postupak mora završiti unutar šest mjeseci. Radi se o parničnom zakonu koji ide na javno savjetovanje, a osim toga uvodi se i rok za održavanje pripremnog ročišta i to tri mjeseca od dana kada je sud zaprimio odgovor na tužbu ili isteka roka za odgovor na tužbu. Kada sudac zaključi pripremno ročište, glavna rasprava mora biti održana u roku šest mjeseci.

Pooštravanje se odnosi i na Vrhovni sud pa će se o dopuštenju o prijedlogu za reviziju odlučivati u roku šest mjeseci od zaprimanja prijedloga. Ako revizija dobije zeleno svjetlo, Vrhovni sud će odluku morati donijeti unutar dvije godine. Novost je da se uvodi i procesni kalendar u kojem će sudac po zakonu morati planirati svoj rad te će već na prvom ročištu definirati okvirni plan aktivnosti, a bit će točno propisano što on sve mora sadržavati.

Prva stavka bit će sažetak svih spornih činjenica i pravnih pitanja što će omogućiti sucu jasniji pregled situacije i precizirana pitanja kojima se mora baviti. Druga će se odnositi na dokaze odnosno popis dokaznih materijala u startu. Bez odgode će navesti koje će svjedoke ispitati, koje dokumente, ugovore, spise treba pribaviti, obaviti uvid u njih, kao i eventualne druge dokaze. Potom sudac sam određuje rok za pribavljanje dokaza, a u pripremi je i određivanje rokova za podnošenje pisanih očitovanja stranaka na navode protivne stranke. Peta stavka se odnosi na određivanje datuma i vremena održavanja svih ročišta za glavnu raspravu.

Važno je naglasiti kako ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nalaže sucima obavezno tonsko snimanje ročišta, ali pritom neće biti obavezan transkript tonske snimke. Zapisnik će voditi o isključivo najbitnijim stvarima što će uvelike skratiti trajanje ročišta, a zbog tonske snimke bit će transparentnije i podložnije kontroli. Ogledne postupke moći će pokrenuti i stranke te opumoćenici, a umjesto pet sudaca Vrhovnog suda odlučivat će njih trinaest.

Dodajmo, sud će rješenjem odlučiti može li se održati ročište na daljinu, a na to neće biti moguća žalba.

Nastavi čitati

Vijesti

VSŽ: 209 novooboljelih od koronavirusa

Objavljeno

-

Napisao/la

    113 pregleda

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 209 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem ( 71 osoba iz Vinkovaca, po 22 osobe iz Vukovara i Županje, 21 osoba iz Ivankova, 10 osoba iz Nuštra, 5 osoba iz Mirkovaca, 4 osobe iz Andrijaševaca, Babine Grede, Otoka i Vođinaca, 3 osobe iz Borova, 2 osobe iz Gaboša, Iloka, Jarmine, Nijemaca, Ostrova, Rajevog Sela, Rokovaca, Starih Jankovaca, Šiškovaca i Trpinje, te po 1 osoba iz Banovaca, Bošnjaka, Bršadina, Cerića, Gradišta, Gunje, Karadžićeva, Komletinaca, Marinaca, Novih Mikanovaca, Pačetina, Podgrađa, Podrinja, Privlake, Retkovaca, Slakovaca, Starih Mikanovaca, Tordinaca i Tovarnika ).  Preminula je jedna osoba .

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 25269, od kojih su 23773 izliječene, a ukupno su preminule 404 osobe.

Trenutno su u županiji  72 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 537 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 131079.

U samoizolaciji se na području županije nalazi 1852 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 83 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva ( 13 liječnika, 38 med. sestara / tehničara, 17 drugih zdravstvenih radnika, 15 nezdravstvenih radnika zaposlenih u zdravstvu ).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se 8 radnika ( 1 liječnik, 5 med. sestara / tehničara, 0 drugih zdravstvenih radnika, 2 nezdravstvena radnika zaposlena u zdravstvu ).

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 22 sekunde

Objavljeni najbolji radovi književnog natječaja “Tena i Tenica”

Natječaj “Tena i Tenica” pokrenut je 2018. godine na Lutkarskom proljeću u sklopu Susreta književnika za djecu i mlade. Ograničeni...

Aktualnoprije 1 sat

Promjene na sudovima

Pripremljene su zakonske izmjene u kojima su strogo definirani rokovi u kojima će suci morati donijeti odluku. Najdulji rok za...

Vijestiprije 3 sata

VSŽ: 209 novooboljelih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 209 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Aktualnoprije 3 sata

OECD otvorio pregovore o članstvu s Hrvatskom

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je da je otvorila pregovore s Hrvatskom i još pet zemalja o...

Aktualnoprije 3 sata

Završetak radova u Kačićevoj do 10. veljače

Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) započeo je s radovima na sanaciji dijela mreže odvodnje u Ulici Andrije Kačića Miošića na...

Aktualnoprije 17 sati

Održane radionice pripreme za apliciranje za dodjelu sredstava, udruge dobile sve potrebne informacije

U svrhu pružanja potpore i savjeta za pripremu što kvalitetnijeg projektnog prijedloga, Grad Vinkovci organizirao je edukativne radionice koje su...

Vijestiprije 20 sati

Globus – Gradimo Lokalnu Održivost za Bolje Uspješnije Sutra

Globusi je novi autorski projekt Nansen dijalog centra iz Osijeka i deset partnerskih škola iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Kroz...

Aktualnoprije 20 sati

Marko Polešćuk brončani na kadetskom Grand Prix-u u Zagrebu

U Zagrebu je 22. i 23. siječnja na plivalištu Mladost u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak održano treće kadetsko Grand Prix...

Najčitanije