Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos u promicanju moralnih i društvenih vrednota dugogodišnjim pastoralnim i socijalnim radom, te pružanju nesebične pomoći prognanicima i potrebitima, odlikovan je vlč. Marko Bubalo, svećenik u miru Đakovačko-osječke nadbiskupije. Odlikovanje mu je uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolina Grabar-Kitarović na svečanosti povodom Dana državnosti održanoj u četvrtak na Pantovčaku.

Vaši su uspjesi prije svega izraz domoljublja jer ste svojim radom pridonijeli jačanju ugleda Hrvatske te poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti našeg društva”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako se dodjelom odlikovanja i priznanja izražava zahvalnost i poštovanje prema naporima i odricanjima koji su urodili rezultatima i iznimnim uspjesima odlikovanih u različitim područjima.

Vlč. Marko Bubalo 40 je godina bio župnik Župe Presvetog Trojstva u Tordincima, sve do kolovoza 2012. od kada je u zasluženoj mirovini. Posebno aktivan bio je tijekom sedam ratnih godina pomažući prognanim Hrvatima, prije svega svoje Župe, u Hrvatskoj i Mađarskoj. Tražio im je stanove, najčešće u kućama gostoljubivih mađarskih Hrvata, spajao obitelji, plaćao telefonske razgovore u domovinu, rješavao pravne probleme, dovozio i odvozio ljude, angažirao prevoditelje, obilazio hrvatske ranjenike u vojnoj bolnici u Pečuhu i psihijatrijske pacijente evakuirane iz Bosne. Dakako, držao je mise i ispovijedao.

“Naravno da mi je drago, prije svega zbog moje Crkve kojoj pripadam i ljudi koji su prošli patnju i muku tijekom Domovinskog rata. Mene je Bog stavio u situaciju da pomognem, kao što se poslužio i mnogim drugima”, rekao je, nakon primanja odlikovanja vlč. Marko Bubalo.

Dobitnik priznanja je i Hrvatski katolički radio, a za izniman doprinos razvoju visokih standarda novinarske struke, kršćanskih načela, otvorenosti suradnji i dijalogu u društvu te promicanju općega dobra u zajednici. Povelju je primio i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina u nazočnosti glavnog urednika HKM-a Siniše Kovačića i urednice vjerskog programa Tanje Maleš.