U Restoranu Kavani & Orion, a u organizaciji Udruga pčelara Nektar Vinkovci i Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i u suradnji sa Gradom Vinkovcima danas je održana edukativno-promotivna manifestaciju pod nazivom “VENI VIDI EDI BIBI“ – sljubljivanje meda i vina Vukovarsko-srijemske županije.

“Cilj manifestacije je predstaviti med i vino naše županije na drugačiji način i približiti bogatstvo okusa i mirisa našim sugrađanima. Isto tako djelovati edukativno i omogućiti drugačiji pogled na mogućnosti korištenja meda kao korisne i potrebne namirnice u svakodnevnoj prehrani sugrađana.”, istaknuo je Stanko Čuljak, predsjednik Pčelarskog saveza VSŽ.

Čuljak je naglasio kako su kroz “Pčelarske dane” koje uspješno organizira Savez te kroz razna predavanja pčelari uspjeli unaprijediti tehnologiju proizvodnje meda. “Dobili smo dobar i kvalitetan med i sada moramo raditi na pristupu potrošačima kako bi i oni uvidjeli da je naš med dobar i kvalitetan. Nacionalna pčelarska staklenka koju je Pčelarski savez Hrvatske stavio na tržište uz oznaku “Med s hrvatskih pčelinjaka” uvelike pruža sigurnost potrošačima da je med koji se u njoj nalazi kvalitetan med s našeg područja.”, zaključio je Stanko Čuljak.

Edukativno–promotivnu radionicu, i na kojoj su prikazane vrlo zanimljive mogućnosti spajanja autohtonih vrsta vina i meda, vodili su članovi Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, kojoj je na čelu dr. Dražen Lušić sa Zavoda za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, po mnogima vodeći hrvatski stručnjak za med.

“Danas smo prikazali način na koji se med ustvari kuša, a zatim smo pokazali i kako se u određenoj mjeri med više ili manje slaže s nekim drugim namirnicama, a za ovu prezentaciju odabrali smo šest vrsta vina i isto toliko vrsta meda autohtonih proizvoda ovog područja. Želja nam je i kroz ovu radionicu staviti naglasak na iznimne mogućnosti koje posjeduje Vukovarsko – srijemska županija. One danas ni izbliza nisu na razini poželjne iskorištenosti, a upravo putem meda i vina te usmjerenosti prema drugačijem promišljanju prehrane mogu donijeti mnoge gospodarske probitke za koje inače postoje sve komparativne prednosti.”, naglasio je Dražen Lušić.

Na početku ove edukativno-promotivne radionice nazočne je u ime domaćina Grada Vinkovaca pozdravio Marko Jureta, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo.