Kontaktirajte nas

Aktualno

“VENI VIDI EDI BIBI“ – sljubljivanje meda i vina Vukovarsko-srijemske županije

Objavljeno

-

U Restoranu Kavani & Orion, a u organizaciji Udruga pčelara Nektar Vinkovci i Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i u suradnji sa Gradom Vinkovcima danas je održana edukativno-promotivna manifestaciju pod nazivom “VENI VIDI EDI BIBI“ – sljubljivanje meda i vina Vukovarsko-srijemske županije.

“Cilj manifestacije je predstaviti med i vino naše županije na drugačiji način i približiti bogatstvo okusa i mirisa našim sugrađanima. Isto tako djelovati edukativno i omogućiti drugačiji pogled na mogućnosti korištenja meda kao korisne i potrebne namirnice u svakodnevnoj prehrani sugrađana.”, istaknuo je Stanko Čuljak, predsjednik Pčelarskog saveza VSŽ.

Čuljak je naglasio kako su kroz “Pčelarske dane” koje uspješno organizira Savez te kroz razna predavanja pčelari uspjeli unaprijediti tehnologiju proizvodnje meda. “Dobili smo dobar i kvalitetan med i sada moramo raditi na pristupu potrošačima kako bi i oni uvidjeli da je naš med dobar i kvalitetan. Nacionalna pčelarska staklenka koju je Pčelarski savez Hrvatske stavio na tržište uz oznaku “Med s hrvatskih pčelinjaka” uvelike pruža sigurnost potrošačima da je med koji se u njoj nalazi kvalitetan med s našeg područja.”, zaključio je Stanko Čuljak.

Edukativno–promotivnu radionicu, i na kojoj su prikazane vrlo zanimljive mogućnosti spajanja autohtonih vrsta vina i meda, vodili su članovi Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, kojoj je na čelu dr. Dražen Lušić sa Zavoda za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, po mnogima vodeći hrvatski stručnjak za med.

“Danas smo prikazali način na koji se med ustvari kuša, a zatim smo pokazali i kako se u određenoj mjeri med više ili manje slaže s nekim drugim namirnicama, a za ovu prezentaciju odabrali smo šest vrsta vina i isto toliko vrsta meda autohtonih proizvoda ovog područja. Želja nam je i kroz ovu radionicu staviti naglasak na iznimne mogućnosti koje posjeduje Vukovarsko – srijemska županija. One danas ni izbliza nisu na razini poželjne iskorištenosti, a upravo putem meda i vina te usmjerenosti prema drugačijem promišljanju prehrane mogu donijeti mnoge gospodarske probitke za koje inače postoje sve komparativne prednosti.”, naglasio je Dražen Lušić.

Na početku ove edukativno-promotivne radionice nazočne je u ime domaćina Grada Vinkovaca pozdravio Marko Jureta, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo.

Aktualno

HZJZ: Nova pravila samoizolacije za djecu

Objavljeno

-

Napisao/la

    54 pregleda
Arhiva

Nešto manje od 17.000 djece do 18 godina je pozitivno na koronavirus, od toga 13 i pol tisuća školaraca zbog čega su najavljene nove mjere, potvrdila je to za HRT  zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. 

“Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, isto tako i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom i to neovisno o tome kada je ta jedna doza primljena. Preporuka je da se sva djeca u dobi od pet i više godina cijepe. Svoj djeci preporučujemo cijepljenje i da prime dvije doze. Tu ćemo novost danas objaviti”, najavila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ovo je već druga školska godina s uputom da se o online nastavi odlučuje na nivou svake škole pojedinačno, odnosno županije ili dijela županije. Omikron varijanta koronavirusa najviše se proširila među djecom i mladima pa je trenutno gotovo 17 000 pozitivnih na Covid u Hrvatskoj.

“Od toga oko 3500 otpada na predškolsku dob, što znači da je pozitivno 13.500 školske djece. Najviše je pozitivnih u dobi od petog do osmog razreda osnovne škole, nešto manje od 4000, također oko 4000 srednjoškolaca i oko 3000 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole”, rekla je Pavić Šimetin.

S današnjim danom u županiji ukupno je oboljelih 156 nastavnika i 785 učenika. Škole su dijelom online, dijelom uživo odnosno kombinirano.

“Razmišljamo i da se revidira odredba da učitelji razredne nastave od prvog do četvrtog razreda ako su cijepljeni, ne trebaju nositi masku. To je nešto o čemu bi trebalo razmisliti, pogotovo da u periodu omikrona maska bude obvezna”, najavila je mogućnost Capakova zamjenica.

Nastavi čitati

Aktualno

Cijepljenje protiv COVID-19: Vinkovci, 25. siječnja, Vinkovci i Vukovar, 29. siječnja

Objavljeno

-

Napisao/la

    89 pregleda

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i domovi zdravlja u Vinkovcima i Vukovaru pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije na cijepljenje protiv COVID-19.

Cijepljenje će biti provedeno po sljedećem rasporedu:

VINKOVCI, utorak, 25. siječnja, od 13:30 do 16:00 sati, u dvorani OŠ „A. G. Matoš“ Vinkovci na Lapovcima. Cijepljenje cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson).

VINKOVCI, subota, 29. siječnja, od 12:00 do 16:00 sati, u Domu zdravlja Vinkovci, Kralja Zvonimira 53. Cijepit će se cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson).

VUKOVAR, subota 29. siječnja, od 12:00 do 15:00 sati, u Domu zdravlja Vukovar, Sajmište 1. Cijepljenje cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson).

Na cijepljenje je obvezno ponijeti osobnu iskaznicu.

Nastavi čitati

Aktualno

Poraz Nebeskoplavih u Medulinu

Objavljeno

-

Napisao/la

    68 pregleda

Cibalia je odradila drugu prijateljsku utakmicu u kojoj upisala minimalan poraz od 1:0 protiv Iskre iz Danilovgrada koja igra prvu crnogorsku ligu.

Rezultat sam po sebi u pripremnom periodu nije važan, no poraz i remi u dvije utakmice kod navijača nisu ohrabrujući znak. No, umor je izražen, početak je priprema i stvari mogu ići samo nabolje. Trener Jozinović danas na raspolaganju nije imao Jazvića koji je ponovno osjetio bol u mišiću lista te Jelića koji je napustio Medulin zbog obiteljske situacije. Momčad će u Istri boraviti do subote kada će krenut put Vinkovaca na završni dio priprema za nadolazeći proljetni dio sezone. Nebeskoplavi će odraditi još tri utakmice, u petak će suparnik biti Ludvinci, slovenski trećeligaš te protiv Slavonije Požega (2. veljače) i Vukovara (5. veljače).

Prva postava koja je danas izašla na teren je Baždarić, Išasegi, Oršolić, Džaja, Stanić, Osmić, Pušić, Pavlak, Bubnjar, Dogan i Miljanić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 25 minuta

HZJZ: Nova pravila samoizolacije za djecu

Nešto manje od 17.000 djece do 18 godina je pozitivno na koronavirus, od toga 13 i pol tisuća školaraca zbog...

Nogometprije 2 sata

Zimska futsal liga vratila se na velika vrata

Nakon prošlogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, Zimska futsal liga vratila se na velika vrata. MNK Aurelia Futsal organizira natjecanje za...

Aktualnoprije 3 sata

Cijepljenje protiv COVID-19: Vinkovci, 25. siječnja, Vinkovci i Vukovar, 29. siječnja

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i domovi zdravlja u Vinkovcima i Vukovaru pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja...

koronavirusprije 4 sata

U Hrvatsku stižu veće količine brzih antigenskih testova

Nakon što je u određenim ljekarnama došlo do povremene nestašice brzih antigenskih testova, predsjednica Hrvatske farmaceutske komore Ana Soldo najavila...

Aktualnoprije 5 sati

Poraz Nebeskoplavih u Medulinu

Cibalia je odradila drugu prijateljsku utakmicu u kojoj upisala minimalan poraz od 1:0 protiv Iskre iz Danilovgrada koja igra prvu...

Aktualnoprije 6 sati

Većina škola u Vinkovcima s nastavom po modelu B

Treći je tjedan drugoga polugodišta školske godine 2021./2022., a kako su podaci o broju oboljelih od COVID-19 bolesti rasli tijekom...

koronavirusprije 6 sati

U Hrvatskoj zabilježen 1831 novi slučaj zaraze koronavirusom, preminule 44 osobe

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 1.831 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrle su 44 osobe, izvijestio je...

Aktualnoprije 7 sati

STK Cibalia plasirala se na drugu poziciju u 2. kružnom kolu Hrvatske lige Istok

Stolnoteniski klub Cibalia bio je domaćin 2. kružnog kola 2. Hrvatske lige Istok. Natjecanje se igralo turnirski na četiri turnira,...

Najčitanije