28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Veterani naše županije na komemorativnom skupu na Stipića livadi

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Dvadesetak članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije prisustvovalo je komemorativnom skupu na Stipića livadi iznad Doljana, u Općini Jablanica u Bosni i Hercegovini i na dostojanstven način, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, odali počast 33-ojici pripadnika HVO i 6 civila koje su 28. srpnja 1993.godine masakrirali i ubili pripadnici Armije BiH i mudžahedini. Kako ističe Milan Draženović, predsjednik vukovarsko-srijemske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, prisustvovanje 28.godišnjici pogibije nevinih žrtava na Stipića poljani doprinos je suradnji braniteljskih udruga i čuvanje od zaborava onih koji su branili svoj dom.

I ovom prigodom, naglasio je Draženović, upozoreno je kako za ovaj teški zločin, a niti za uhićenje i odvođenje 200 stanovnika u logor u Jablanici, do sada nitko nije odgovarao ni pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu.

Ovom komemorativnom skupu prisustvovala su i brojna izaslanstva, među kojima i veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, obitelji i suborci ubijenih, zatočeni u logoru, brojni mještani.

Među uzvanicima bio je i general zbora Stanko Sopta, koji je u emotivnom govoru, istaknuo odvažnost i hrabrost Hrvatskog vijeća obrane-bojne “Mijat Tomić” Jablanica, naglasivši kako je na onima koji su ostali zadaća da nikada ne zaborave.

Nakon komemorativnog skupa služena je misa zadušnica. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije Milan Draženović u razgovorima sa članovima istovjetnih udruga podsjetio je i na žrtvu koju su u Domovinskom ratu 1991. godine i kasnije podnijeli mnogi hrabri hrvatski branitelji, te da je Vukovarsko-srijemska županija u Domovinskom ratu pretrpjela najteža stradanja zabilježena u novijoj hrvatskoj povijesti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno