10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Vinkovačka dva Ivana i jedan Boris danas trče četrdesetak kilometara za žrtvu Vukovara

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ranom zorom za Vukovar su pješice krenuli vinkovački Ultrasi i bajkeri, biciklisti, brojni hodočasnici…

Pridružili su im se trkači, istovremeno i prijatelji Ivan Jukić, Ivan Renić i Boris Kratofil, koji su samoinicijativno, po prvi puta jutros oko 8.30 sati krenuli put Vukovara želeći tako na svoj način odati počast gradu u kojem se prije 30 godina rađala hrvatska sloboda.

„Bio sam jako mali za vrijeme rata jer sam rođen 1987.godine, ali stvar je da ne smijemo dozvoliti da se ovo ikada zaboravi. Na ovaj način želimo odati počast svim stradalim i poginulim u Domovinskom ratu,” rekao je Ivan, po struci kineziolog.

Start je bio sinoć otkriveni novi vinkovački mural kod podvožnjaka podno kojeg su dečki zapalili svijeću i krenuli trčeći kroz Nuštar, Marince i Bogdanovce svojom rutom dugom dvadesetak kilometara.

Dok su jednu svijeću ostavili kod vinkovačkog podvožnjaka, druga je, kao jedina oprema, krenula na put s njima.

„Vjerujem da ćemo susresti i Kolonu sjećanja, a s obzirom na to da ćemo biti zagrijani, nastavljamo istim tempom do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem ćemo zapaliti drugu svijeću, pomoliti se i brzo nazad kako se ne bismo ohladili,” kažu ovi momci koji se i nazad u Vinkovce planiraju vratiti trčeći.


Bit će to njihovih četrdesetak kilometara danas za žrtvu Vukovara 1991. godine kao izraz poštovanja prema gradu i ljudima u čijoj su obrani sudjelovali i stariji članovi njihovih obitelji, a dva Ivana i Boris zaokružili odvažnom gestom daajući samog sebe. Čim su startali, podrške iz automobila koji su se kretali u pravcu Vukovara, nije nedostajalo.

Kad su mogli naši dečki sa srcem u džepu 1991., tko smo mi danas da nam ovo predstavlja problem, motiv je koji vodi ove mlade ljude i tri desetljeća nakon vukovarske tragedije.

Pokraj njih, nema straha od zaborava!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno