Prezentirajući svoj ovogodišnji međunarodni projekt “Vuna – inspiracija kroz stoljeća”, etno udruga “Vrijedne ruke“ iz Vinkovaca se po prvi puta predstavila u Sloveniji. Na poziv udruge “Klub mudrih” sudjelovale su u proslavi dvadesetogodišnjice mjesnog odbora Hudinje u Celju.

Nakon ljetne stanke, vrijedne članice etno udruge “Vrijedne ruke“ krenule su s pripremama za gostovanje u Celju u Sloveniji. Za ovo predivno gostovanje dobili su poziv tamošnje udruge “Klub mudrih“, a glavni povod bilo je gostovanje na proslavi godišnjice Mjesnog odbora Hudinje koji slavi dvadeset godina postojanja.

Međunarodni program pod nazivom “Vuna-inspiracija kroz stoljeća” općenito obuhvaća radionice pletenja čarapa i šticni, izradu prandži i gombica, izložbu potpetala (ponjavaca za klečanje), etno – reviju kolekcija Orion – priča o gradu, Toledo i Vuna, a članice se u njegovoj prezentaciji najčešće oblače u slavonsku narodnu nošnju kako bi zorno prikazali izvorište naše inspiracije. Tako je u Celju, osim spomenutih radionica pletenja čarapa i šticni te oblačenja u narodnu slavonsku nošnju, “Vrijedne ruke“ prikazala i pletenje djevojke u cup te su iznijeli kolekcije Šahovnica, Zlatovez i Vuna.

“Predstavljanje kulturnog nasljeđa i vlastitih postignuća omogućili su nam Grad Vinkovci, Općina Tovarnik, Bošković i OPG Barbarić iz Iloka. Posebnu zahvalu upućujemo Marjani Crnić, koja nam je dobrodošlicu upotpunila posjetom Muzeju Baroka u Šmarju pri Jelšah, turističkim obilaskom Celja te proslavom blagdana Male Gospe u predivnoj baroknoj crkvi sv. Roka iz 17. stoljeća“, pojasnila nam je Željka Renić, predsjednica udruge.

Etno udruga “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca osnovana je 2011. godine u Vinkovcima, s ciljem istraživanja i očuvanja starih tehnika ručnoga rada koji su na području Slavonije i Srijema izrazito brojne i raznolike, a ove godine obilježila je osam godina uspješnog rada i jedna je od udruga koja je prema svome radu i djelovanju za primjer ostalim udrugama. U početku je bilo samo sedam članica, a danas ih ova etno udruga broji trideset i taj broj je u stalnom porastu.