Iza Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima još je jedna uspješna polugodišnja koncertna sezona. Tako je nastavljen niz od više od tristo koncerata klasične glazbe priređenih kroz ciklus koji nosi naziv Vinkovačka glazbena scena.

U okviru Vinkovačke glazbene scene u prvoj polovici 2019. godine ponuđene su sadržajno raznolike glazbene večeri. Sezonu je u siječnju otvorila sopranistica, Josipa Bainac uz klavirsku pratnju Davida Hausknechta izvodeći skladbe novogodišnjeg sadržaja i ugođaja hrvatskih kao i stranih skladatelja. Poznati hrvatski pijanist Ante Milić gostovao je u Vinkovcima u ožujku s koncertnim programom sastavljenim od skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja. Komorni trio Crisóstomo u sastavu Krešimir Marmilić, violina, Matija Štajcar, violončelo i Biserka Krčelić, harfa predstavio se u lipnju koncertom u potkrovlju Gradskog muzeja Vinkovci. Posebnost koncerta bila je harfa kao glazbalo koje se rijetko može vidjeti i čuti u našem gradu.

Polugodišnja sezona zaokružena je 28. lipnja u crkvi Sv. Vinka Pallottia gdje je u sastavu: Ivan Novinc, prva violina, Val Bakrač, druga violina, Lucija Brnadić, viola i Neva Begović, violončelo, nastupio renomirani hrvatski gudački kvartet Porin. Raznoliko osmišljen program donio je pravo osvježenje u ljetnu ponudu koncerata klasične glazbeu Vinkovcima. Početak koncerta obilježila je skladba Miroslava Miletića, poznatog hrvatskog violinista i skladatelja, pod nazivom Folklorne kasacije u kojoj je bila vidljiva skladateljeva upoznatost s tradicijskim glazbenim govorom i bogatstvom folklornog izričaja. Potom je uslijedila izvedba Gudački kvartet u D-duru, KV 575 Wolfganga Amadeusa Mozarta koja pripada posljednjim Mozartovim kvartetima tzv. pruskim. Koncert je završio djelom Zaboravljene muzike skladatelja Dubravka Detonija, koja je skladana suvremenim stilom te predstavlja jedno od najuspješnijih i najzanimljivijih komornih djela ovog suvremenog hrvatskog skladatelja.

Vinkovačka glazbena scena ciklus je koncerata koji već 25 godina uspješno organizira OMH u Vinkovcima. Vinkovčani su tako u tom nemalom broju godina imali priliku uživati u više od tristo koncerata klasične glazbe. Ulaz na sve koncerte je slobodan, a Ogranak MH poziva sve ljubitelje klasične glazbe na sljedeće koncerte. Objave koncerata možete pratiti na stranicama maticahrvatskavinkovci.hr ili na njihovoj facebook stranici.

Valja reći i to kako je MH Vinkovci organizator i Tamburaškog memorijala Hrvoja Majića, koji je ove godine održan dvadeseti put, te suorganizator Vinkovačkog orguljaškog festivala koji će u rujnu biti održan peti put.