U vinkovačkoj knjižnici 11. lipnja predstavljena je knjiga “Jesi online?” Marijane Perinić. Svestrana autorica, poznata prije svega kao stand-up komičarka i imitatorica, predstavila je svoju treću knjigu, koja govori o pet prijateljica sa životnim problemima s kojima se može poistovjetiti većina žena u Hrvatskoj. Povezuje ih to što su sve na neki način stigmatizirane, obilježene, često društveno neprihvatljive jer su one: samohrana majka, singl cura, vječna udavača, rastavljena žena i deklarirana lezbijka. Roman je pisan u formi dopisivanja kroz mobilne aplikacije, inovativan je u književnom svijetu, a autorica je time htjela skrenuti pozornost na važnost današnje komunikacije koja se najčešće odvija u online okruženju. Online komunikacija sama po sebi nije loša ukoliko se koristi na umjeren i ispravan način, a kada se komunikacija i društveni život presele u online okruženje, vrijeme je da se zamisliš i počneš kontrolirati svoj virtualni svijet, poručuje autorica.

Knjižnica je ugostila i vinkovačke gimnazijalce Davida Mateja Vnuka i Vladimira Pezu koji su na državnom natjecanju iz astronomije postigli iznimne rezultate. David Matej s mentorom prof. Josipom Krpanom osvojio je 2. mjesto u kategoriji 2. razreda, a Vladimir je s mentoricom prof. Jasenkom Celić osvojio 1. mjesto u kategoriji 3. razreda. Obojica su pozvana na testiranje za olimpijadu, a u Knjižnici su se predstavili predavanjima na temu pulsara i magnetizma Sunca.

 

U subotu, 15. lipnja, pak, radionicom na vinkovačkom korzu „Ispričaj mi priču”, namijenjenom djeci predškolske dobi, knjižnica se pridružuje Zavodu za javno zdravstvo VSŽ i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u promociji Nacionalnog programa „Živjeti zdravo”.

Od 20. lipnja posjetitelji knjižnice mogu pogledati izložbu likovnih radova Ane Paule Jelić.

Od 24. lipnja Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci kreće s ljetnim radnim vremenom. U popodnevnoj smjeni to je od 12 do 19 sati ponedjeljkom i utorkom , a u jutarnjoj od 8 do 15 sati od srijede do petka. Subotom će knjižnica raditi od 8 do 13 sati.