21 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

Vinkovačka osmoljetka Nikole Tesle kreće s produženim boravkom

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Od rada u tri smjene, dotrajalog i najstarijeg školskog objekta na području grada Vinkovaca, danas je vinkovačka osmoljetka Nikole Tesle u MO Mirkovci škola za 21. stoljeće koja od ove školske godine, uz nastavak jednosmjenske nastave, kreće i s produženim boravkom.

Realna je to potreba roditelja u svim djelovima grada, no ovdje su ostvareni svi uvjeti.

„Ove smo godine išli prema našem osnivaču Gradu Vinkovci koji nam je dao suglasnost za uopće organiziranje produženog boravka. Poslali smo suglasnost resornom ministarstvu i dobili zeleno svjetlo. Ovo će biti već druga godina kako nastavu organiziramo u jednoj, jutarnjoj smjeni, a produženi boravak bit će dodatna usluga koju će OŠ Nikole Tesle Mirkovci ponuditi svojim učenicima i njihovim roditeljima”, potvrdio je ravnatelj Alen Turjak.

Jednosmjenska nastava na razini države jedan je od prioriteta koji utječe jednako na bolju ekonomsku poziciju škole, smanjenje režijskih troškova, ali i bolje planiranje odgojno-obrazovanog i psiho-socijalnog razvoja učenika, njihova dana, bilo da je riječ o obrazovnom dijelu ili provedbi slobodnog vremena, s puno više prednosti u odnosu na višesmjenski rad, pojasnio je Turjak.

„U produljenom boravku računamo na jednu obrazovnu skupinu, sukladno broju učenika i mogućnostima roditelja, a preliminarno smo došli do brojke od dvadesetak učenika koji bi koristili usluge produženog boravka u sklopu kojeg bismo nudili i ručak odnosno topli zdravi obrok čime bi roditelji bili bez brige i što se tiče školskih obveza i prehrane”, pojašnjava.

Benefiti su dodatna djelatnost škole, stručno vodstvo učenicima u rješavanju zadaća čime će dobiti vrijeme za sebe po povratku kući, a roditeljima olakšati obrazovni dio. Grad Vinkovci kao osnivač pozdravlja i potiče ovaj način organizacije nastave s tendencijom uvođenja produženog boravka u sve škole uz osiguranje preduvjeta.


”Gradnja i rekonstrukcija Osnovne škole Nikole Tesle započela je još 2012. godine i trajala je zaista dugo. Gradilo se po fazama i etapama i sva su se raspoloživa sredstva za kapitalna ulaganja u školstvo usmjeravala upravo u ovu školu sve do 2019. godine kada su napokon radovi okončani pa su djelatnici i djeca napokon mogli useliti u novi objekt zgrade. I još uvijek nije odrađeno sve što se planiralo, preostalo nam je uređenje sportskih borilišta i izgradnja sportske dvorane. Nadamo se da ćemo ta sredstva uspjeti povući iz mjera i programa koja se odnose na ruralni razvoj. Dovršetkom izgradnje dobili smo uistinu prostran i moderan školski objekt, a što je isto vrlo važno, dobili smo školu koja je po mjeri jedne mlade obitelji”, istaknula je pročelnica gradskog Odjela za društvene djelatnosti Andrea Vinković.

Uz OŠ Ivana Mažuranića, druga je ovo škola, koja uvodi dodatni oblik usluge. S obzirom na najavu teške jeseni i poskupljenja energenata još uvijek se s osnivačem radi na kreiranju najprihvatljivije komercijalne cijene. Školu pohađa 150 učenika, a prostorni i organizacijski uvjeti mogu prihvatiti barem dvostruko, jedina su škola u kojoj se školuju i pripadnici srpske nacionalne manjine na njihovu jeziku i pismu.

„Jako je važno za istaknuti da smo multikulturalna škola jer školujemo učenike pripadnike srpske nacionalne manjine čime smo i višekonfensionalna zajednica što se oslikava i u odgojnom dijelu jer škola u liku Nikole Tesle, jednog od najvećih genijalaca koji je kročio ovim prostorima, ujedinjuje i uči multikulturalnosti i većinski i manjinski narod i nadam se kako će on ostati i u buduće ujedinjući faktor na ovim prostorima” zaključio je ravnatelj Alen Turjak.

Roditelji, posebice na mirkovačkom području, neće pogriješiti upišu li svoju djecu u ovu školu, a otvoreni su za suradnji i s roditeljima drugih upisnih područja svakog trenutka spremni odgovoriti obrazovnim potrebama vinkovačkih osnovnoškolaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno