26 C
Vinkovci
Utorak, 28. lipnja 2022.

Vinkovačke jeseni u virtualnom arhivu

Više od autora

- vl promo-
U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, u povodu pokretanja nove virtualne zbirke Topoteka Vinkovačke jeseni u virtualnom arhivu, predstavljene su ICARUS aktivnosti, međunarodni projekt co:op i digitalna platforma Topoteka. ICARUS Hrvatska interakcijom s lokalnim ustanovama, udrugama, zajednicama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo želi potaknuti zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva. Jedan od suvremenih alata za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti je digitalna platforma Topoteka koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora.

“Svrha svih ovih aktivnosti je očuvati svjedočanstvo jednog vremena kako bi se očuvao kulturni identitet jednog prostora”, napomenula je predsjednica ICARUS Hrvatska dr. sc. Vlatka Lemić.

Topoteka Vinkovačke jeseni u virtualnom arhivu, jedanaesta je Topoteka u Hrvatskoj, dok ih je preko 160 diljem Europe.

Ova platforma na jednom mjestu će okupljati sve povijesne materijale koji ukazuju na održavanje manifestacije Vinkovačke jeseni. “Želimo potaknuti svijest o značaju dokumentarne arhivske baštine, osvježiti priču o povijesti Vinkovačkih jeseni te kontekstu u kojem su nastale. Dužnost dionika u kulturi jest osvježiti povijesno pamćenje što ćemo ovim putem i postići”, istaknuo je Stjepan Prutki, viši državni arhivist Državnog arhiva u Vukovaru.

Na projektu kreiranja ove digitalne platforme sudjeluju Turistička zajednica grada Vinkovaca, Udruga Vinkovački šokački rodovi u suradnji s Državnim arhivom u Vukovaru i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno