22 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Vinkovački gimnazijalci u čast Vatroslavu Lisinskom

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U potkrovlju vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića 27. svibnja održan je program u čast velikom skladatelju Vatroslavu Lisinskom (1819.-1854.). Program je organiziran na poticaj Stjepana Sučića iz Matice hrvatske u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci i Ogrankom Matice hrvatske u Vinkovcima, a priredile su ga profesorice Zrinka Šimunović, Sandra Milovac i Nikolina Maletić.

Uvodno izlaganje “Lisinski – život i djelo” održala je prof. Zrinka Šimunović.

Pod vodstvom prof. Nikoline Maletić članovi literarne grupe Orion čitali su pjesme nastale u spomen na velikoga skladatelja. Sudjelovali su: Terezija Matković (Petar Preradović, Vatroslavu Lisinskom, Slavko Mihalić, Lisinski u Pragu), Tena Faletar (Ivan Kukuljević Sakcinski, Vatroslav Lisinski, Vesna Parun, Sonet o glazbi), Ivana Terzić (Ivan Trnski, Rodu), Adela Matošević (Ivan Trnski, Brodarska, Antun Gustav Matoša, Gnijezdo bez sokola), Karlo Čačić (Vatroslav Lisinski: Ribar, August Šenoa, Proslov – uz operu Ljubav i zloba).

Prof. Sandra Milovac prezentirala je odgovore učenika za vrijeme online nastave Glazbene umjetnosti na poticajno pitanje: Zašto Vatroslava Lisinskog smatramo hrvatskim velikanom?, a za ovu prigodu pripremila je i nagradni kviz Život i stvaralaštvo Vatroslava Lisinskog na kojemu su učenici pokazali odlično znanje. Prvo mjestro osvojile su Antonela Martinović i Nina Budim, koje su radile u paru, drugi je bio Leon Beljo, a treće mjesto pripalo je Adrianu Topiću.

U glazbenom dijelu programa mogle su se čuti skladbe Vatroslava Lisinskoga s gramofonskih ploča, a program su zaokružili učenici 3.b razreda izvedbom skladbe Iz Zagorja od prastara, kasnije poznate pod nazivom Prosto zrakom ptica leti, pod vodstvom prof. Sandre Milovac.

“Sretni smo da smo pokrenuli živa događanja u našoj školi u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama. Hvala svima koji su doprinijeli održavanju programa i jednog zanimljivog javnog sata Glazbene umjetnosti u 3.b”, poruka je iz vinkovačke Gimnazije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno