-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Vinkovački vatrogasci iz bunara spasili kopca

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Da su vatrogasci prijatelji ljudi, zaštitnici njihovih života i imovine, ali nerijetko i bespomoćnih životinja, potvrđuje se iz dana u dan.

Posebno u skupinu neobičnih, ali humanih intervencija, pripada i ova današnja u kojoj su se, na dojavu o potrebi spašavanja ptice u bunaru, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci odvezli na intervenciju u Andrijaševce.  

Brzom intervencijom kobac je spašen, ustanovljeno je kako je ptica potpuno iscrpljena, a s obzirom na to kako se radi o zaštićenoj vrsti predana je u Općinu Andrijaševci koja će se pobrinuti za nju.Kobac je inače mala, ali moćna ptica koja pripada skupini grabljivica, poznata po svojoj sposobnosti lova i okretnosti kako u zraku tako i na tlu. Zovu ga još i manjim rođakom jastreba. Voli šumovite predjele smještene u vlažnim područjima uz rijeku i slično.

Njihova pojava kod ljudi gotovo uvijek izaziva neku vrstu poštovanja i divljenja, dok kod manjih i slabijih, prije svega svog plijena, već i sama blizina ptice grabljivice najčešće dovodi do paničnog bijega u najbliži zaklon.

U Hrvatskoj često stradava zbog svoje brzine, udaranjem u električne kablove, žičane ograde, u ovom slučaju slijetanjem u dvorišni bunar.

Zovu ga još lovnom pticom biskupa i kardinala što datira još iz srednjeg vijeka kada je po predaji kobac bio omiljen kod crkvenih uglednika. Plemićima je bio znak statusa i čak su ga dovodili sa sobom na nedjeljnu misu. Smatralo se da je najsmjelija i najvještija ptica na planeti. Kobac je i najranijim zapisima prepoznat kao sveta ptica najstarijih naroda, piše zaštita-prirode.hr

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno