33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Vinkovačko rodilište 1993. uvršteno u UNICEF-ov projekt „Baby friendly hospital”

Više od autora

- vl promo-


Početkom proteklog tjedna, rodilište OŽB Vinkovci otvorilo je svoja vrata za posjet rodilji i novorođenčetu.  U razgovoru s voditeljicom vinkovačkog rodilišta Mirjanom Mate-Ello doznali smo koliko takav pomak znači novopečenim majkama, činjenica da nisu same te da u velikim životnim situacijama, poput poroda, mogu računati na kontakt s najbližima.

Ponovno otvorenje rodilišta za vanjske posjete podsjetilo nas je kroz što je sve ono prošlo u godinama iza nas te koje je uspjehe i promjene upisalo u povijest, ali i ispisao u listove arhive Vinkovačkog lista. Jedno od većih priznanja, uz ono 2009. kada je dobilo naziv „Rodilište – prijatelj djece”, je projekt UNICEF-a „Baby friendly hospital” u koji je 1993. godine uvršteno vinkovačko rodilište kao i u populaciju dojenja, najzdravije ishrane djeteta, stoji u spomenutom članku.

„S oko 2000 poroda u ovoj godini na svega 19 kreveta, rodilište zaslužuje zaista posebnu ocjenu. Jedino rodilište na području cijele Vukovarsko-srijemske županije, a ovdje gravitira i dobar dio Posavine, danas radi na jednoj desetini prijašnjeg prostora i što je najvažnije, zadovoljava sve kritetije”, navodi se iste godine u Vinkovačkom listu.

O tome koliko rodilište OŽB Vinkovci ulaže u napredniju opremu, koja je kontinuirano potrebna, pisalo se i 1997. kada je dopremljena izuzetno vrijedna donacija Humanitarne organizacije Kroatien Hillfe – Međugorje Ruft iz njemačkog grada Meschede.

„Radi se o novim medicinskim aparatima namijenjenim dječjem odjelu i rodilištu. Između ostalog, dopremljeni su rađaoni stolovi, fetalni monitor, vakuum ekstraktor, transportni inkubator, posteljina, pidžame i druge neophodne potrepštine”.

Spomenimo kako je vinkovačko rodilište s radom počelo davne 1957. u tada adaptiranoj zgradi u nekadašnjoj Lenjinovoj ulici, danas Zvonimirovoj, na broju 64. „Ginekološki odjel bio je smješten u glavnoj bolničkoj zgradi kojem je nadograđeno rodilište”.

Tako je ginekološko-porođajni odjel od 1957. radio pod istim krovom, kao jedinstvena cjelina, dokumentirao je Vinkovački list.

Podrška majkama u izazovnim vremenima od neprocjenjive je važnosti, kako u rodilištima, tako i u periodu nakon. Neprekidna ulaganja u njegov razvoj ključna su za zdravije i sigurnije prve dane novorođenčadi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno