7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Vinkovčanin Borna s majkom otvorio prvu samoposlužnu praonicu rublja u županiji

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

I dok drugi po svoje bolje sutra odlaze izvan Vinkovaca i Hrvatske, Borna Tropšek i njegova majka Darija Beljo odlučili su okrenuti smjer putovanja. Vratili su se u svoje Vinkovce i otvorili automatsku samoposlužnu praonicu rublja, prvu takvu u našoj županiji.

Samoposlužne praonice rublja već su godinama trend u svijetu, osobito na zapadu. Na njihov spomen zasigurno ćete pomisliti na one zajedničke praonice u popularnim sitcomima kao što su „Prijatelji”, „Seinfeld” ili „Teorija velikog praska”, a nešto slično stiglo je ovih dana i u naš grad. Četiri perilice/sušilice čekaju na sve one koji maštaju o tome da netko umjesto njih opere i osuši rublje za koje gotovo nikada nemamo vremena. Ideja za vlastitim poslovnim pothvatom rodila se nakon što se Borna 2020. vratio iz Njemačke te na Zavodu za zapošljavanje dobio potporu kroz program samozapošljavanja. Kako su rekli majka i sin, vjeruju da su Vinkovcima dali malo urbanog štiha, ali i napravili nešto dobro i kvalitetno.

„Ideja o praonici došla je spontano. Imalo smo goste i majka je na pranje odnijela veću količinu rublja, jastuka i popluna, ali rečeno joj je da po to dođe za tjedan dana. Na kraju se vratila kući i sve to sama oprala. Vidjeli smo da takve praonice funkcioniraju u Puli i Njemačkoj gdje smo živjeli i htjeli smo probati s tako nečim i u Vinkovcima”, rekao je vlasnik i direktor praonice Borna Tropšek. Ističe kako su na projektu radili godinu dana. Hrpu stvari su morali napraviti prije nego su mogli uopće pomisliti na otvaranje ovako nečega, od renoviranja poslovnog prostora do kupnje opreme. Takvi strojevi zahtijevaju i više struje pa su morali dokupiti još električne energije od HEP-a, a zbog korone su pribavili i generator ozona koji proizvodi ozon iz zraka, dezinficira, ubija bakterije, neutralizira viruse i uklanja mirise.Početni stres prije samog otvaranja svakako je bilo lakše podnijeti uz brojne mjere i poticaje koje su dobili. Po povratku iz Njemačke Borna se prijavio na HZZ i aplicirao za poticaj za samozapošljavanje kroz koji mu je odobreno 55 tisuća kuna. Zatražili su i investicijski zajam za mikropoduzetnike HAMAG Bicro i odobrena im je 61 tisuća kuna. Sve ostalo su vlastita ulaganja. „Zavod za zapošljavanje puno je pomogao, a procedura dobivanja zajma HAMAG Bicro-a trajala je četiri mjeseca, koliko mi je bilo potrebno za prikupljanje svih papira”, dodao je Tropšek.

Poslovni prostor Darija je naslijedila od pokojnog oca i već tada je počelo razmišljanje o trajnom ostanku ovdje. Iako na početku nisu imali jasnu viziju što otvoriti, prijedlog šogora i razmišljanje o tome koliko praonice mogu biti korisne onima koji muku muče s vremenom dovele su do otključavanja prve i zasad jedine u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U njoj tako možete, primjerice, 13 kilograma rublja oprati za 40 minuta, osušiti i otići kući s čistim rubljem. Barem jedna od brojnih kućnih obaveza bit će riješena. Isto tako, u praonici možete i ostaviti svoje rublje, a oni će ga oprati vlastitim deterdžentom i omekšivačem te osušeno dostaviti na kućnu adresu. Dok čekate možete kod njih i popiti kavu, pročitati novine ili pak prošetati do centra.

„Vjerujem da ćemo uspjeti. Ja sam iz poduzetničke obitelji i sljedeće godine bit će punih 40 godina kako je moj pokojni djed otvorio prvu i još uvijek jedinu radnju za izradu ključeva u Vinkovcima, koju danas vodi ujak. Svi smo odrastali u toj radnji. Želja mi je s vremenom proširiti djelatnost, ponuditi i uslugu čišćenja stanova, kuća i poslovnih prostora, kao i pomoć starijima u kući. Naravno, uz sve to i otvoriti radna mjesta”, zaključio je ovaj mladi i ambiciozni poduzetnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno