Na svečanom otvaranju XXXV Kongresa “International Union of Leather Technologists and Chemists Societies (IULTCS), održanom u Dresdenu u Njemačkoj, Vinkovčaninu Jakovu Buljanu, alumniju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) u Zagrebu, dodijeljeno je prestižno priznanje IULTCS Merit Award 2019 za izvrsnost u kožarsko-prerađivačkoj industriji.

Nakon što je 1966. godine diplomirao na smjeru „Biotehnološki odjel“ (BTO) Tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Jakov Buljan, započeo je svoju profesionalnu karijeru u tvornici kože CIBALIA, Vinkovci, tada jednoj od najvećih europskih proizvođača kože. Uvođenjem inovacija u tehnologiji obrade kože, unaprijedio je proizvodnju i kvalitetu proizvoda da bi kasnije, izravno na terenu, rukovodio gradnjom tvornice koža (joint venture) u blizini Madrasa (danas Chennai) u Indiji.

Zahvaljujući stečenom profesionalnom iskustvu i znanju stranih jezika, od 1983. godine radi kao ekspert – project manager za UNIDO (United Nations Industrial Development Organization) u Beču, Austrija, sve  do odlaska u mirovinu 2003. godine nakon čega nastavlja intenzivnu suradnju u svojstvu konzultanta.

Tijekom svog mandata u UNIDO-u, Buljan je projektirao i rukovodio izgradnjom više od 50 postrojenja za pročišćavanje kožarskih otpadnih voda, u različitim zemljama diljem svijeta, osobito u Aziji, od kojih većina radi i danas.

Također se istaknuo u prenošenju svojih znanja i praktičnih iskustava. Tako je bio organizator i predavač na UNIDO radionicama u mnogim zemljama, kao i tehnički urednik, autor i/ili koautor brojnih stručnih radova i studija, priručnika, brošura i videa. Među njima se posebno ističu studija “Mass balance in leather processing” koja se koristi kao udžbenik na nekoliko obrazovnih institucija, “Benchmarking in the tanning industry” te netom dovršeno (2019.) drugo izdanje knjige “The framework for sustainable leather manufacturing”.

Međunarodno udruženje IULTCS je osnovano u svrhu promicanja tehnologije, kemije i znanosti o koži na svjetskoj razini a nagrada „IULTCS Merit Award for Excellence “ (u stvarnosti nagrada za životno djelo) dodjeljuje svake dvije godine.