Kontaktirajte nas

Vijesti

Vinkovci: Dogodine e-Upisi u gradske vrtiće

Objavljeno

-

Dječji vrtić Vinkovci prijavio se i odabran je na Javnom pozivu Ministarstva uprave za odabir ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koje će koristiti sustav za upise razvijen u okviru projekta “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove”.

Poziv je raspisan od 3. srpnja do 15. listopada 2020. godine, a odnosio se na projektne aktivnosti u razdoblju 2020.-2022. s ciljem uključivanja ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u informatizirani sustav za prijavu i upis djece razvijen u okviru projekta. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u ukupnoj vrijednosti 40 milijuna kuna, a provodi ga Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET.

“Od jako puno prijavljenih vrtića na javnom pozivu odabrana je 151 ustanova diljem Hrvatske.  Među njima je i Dječji vrtić Vinkovci te iz Vukovarsko-srijemske županije još i DV Ivankovo, DV Otok, DV Tovarnik i DV Zlatokosa Borovo. Kroz ovaj projekt Dječji vrtić Vinkovci dobio je dva računala, dva monitora i jedan multifunkcijski uređaj, a već dogodine ta će oprema biti u funkciji e-Upisa djece”, ističe Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci.

Upis djece obavljat će se putem sustava e-Građani, a uvođenje e-Upisa sigurno će biti veliko olakšanje i za Dječji vrtić i za roditelje, ističe Suzana Zidar dodajući kako će oni roditelji koji nisu u mogućnosti provesti e-Upis i dalje moći doći osobno u vrtić.

Sama usluga dizajnirana je tako da uvažava posebnosti koje su osnivači odredili kod postupka provođenja upisa kao što su posebni kriteriji, prednosti pri upisu i slični uvjeti.  Edukaciju za provedbu e-Upisa prošle su pedagoginja Monika Dragun i pravnica Maja Đerfi iz Dječjeg vrtića Vinkovci te Ksenija Bagarić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca, osnivača ustanove.  Danas je, pak, u Dječji vrtić Vinkovci stigla i oprema te su sada osigurani svi preduvjeti za e-Upise za pedagošku godinu 2021.-2022.

 

Slavonija

Na završnoj radionici proglašeni najbolji radovi inspirirani prirodnim ljepotama rijeka Slavonije

Objavljeno

-

Napisao/la

    10 pregleda

Trećom radionicom i dodjelom nagrada uspješno je u Andrijaševcima završen projekt Čitanjem po Bosutu. Projekt je to koji je još od početka srpnja poticao na čitanje i mlade i stare, spajao književnost, mjesnu brodicu i Bosut te uspješno promovirao knjigu kao našu najbolju prijateljicu.

U sklopu projekta objavljen je i natječaj za najbolju pjesmu ili kraći prozni tekst inspiriran prirodnim ljepotama rijeka Slavonije. Mogla su se prijaviti djeca osnovnoškolskog uzrasta, djeca srednjoškolskog uzrasta i stariji od 54 godine, a na natječaj su pristigla 32 rada. Troje najboljih, prema ocjenama stručnog žirija, danas je na završnoj radionici pročitalo svoja djela te su im uručene nagrade – priznanje i tablet.

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojio je Leon Vorgić s djelom „Čarolija rijeke Bosut”, u kategoriji srednjih škola najbolje djelo „Tok moga srca” napisala je Kiara Lemac, dok je kod sudionika iznad 54 godine najboljim proglašen Dubravko Dujić i njegova „Dunav knjiga”.

„Moram priznati da smo zaista zadovoljni pristiglim djelima, kako brojem tako i kvalitetom. Najviše radova je stiglo u kategoriji osnovnoškolskog uzrasta i to je ono što nas posebno raduje i daje nam saznanje da imamo talentiranu djecu, djecu koja vole čitati i pisati, ali i da imamo divne učiteljice koji prepoznaju njihov talent i potiču ga”, istaknula je voditeljica projekta Marijana Lončar dodavši kako s ovim projektom ne završava njihova misija poticanja čitanja i pisanja.

Prvi dio današnje radionice održan je na brodici dr. Franjo Tuđman koju su s ponosom promovirali tijekom sve tri radionice, a drugi dio smjestio se u holu osnovne škole. Tamo su nas, uz organizatore, dočekali i posebni gosti čitatelji – Julijana Matanović i Pavao Pavličić. Oni su danas i uručili nagrade pobjednicima.

Vrijednošću možda mali projekt, ali s benefitom koji dobiva cijela zajednica vrlo vrijedan projekt. Sufinanciran je iz Ministarstva kulture i medija RH, a za cilj je imao motivirati i dodatno potaknuti na čitanje te djeci reći kako je lijepo odrastati uz knjigu, ali i promovirati Bosut i naše slavonske potencijale.

„Došli smo do kraja uspješnog projekta za koji se nadamo da je samo početak jedne dobre priče. Vjerujemo da će biti nastavljen i u budućnosti, a mi ćemo se truditi osigurati materijalna sredstva koja su potrebna za nastavak projekta”, pozdravio je danas načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković.

Ova općina desetljećima je poznata po visokoj razini znanja hrvatskog jezika, književnosti i ljubavi prema knjizi i to je potencijal koji žele dalje razvijati i promovirati. Tako je bilo i za vrijeme bivšeg načelnika, današnjeg župana Damira Dekanića, a tako će, vjeruju, biti i ubuduće. „Cilj ovog jako dobro osmišljenog projekta je potaknuti čitanje, ali i upoznati Bosut. Čestitam inicijatoru, voditeljici i cijelom projektnom timu u stručnom vodstvu, a posebno hvala našim današnjim čitateljima”, kratko je poručio župan.

Nastavi čitati

Slavonija

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena 19-godišnjakinja: Nakon udara u kamion ispala iz automobila

Objavljeno

-

Napisao/la

    145 pregleda
Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su dvije prometne nesreće. U prometnoj nesreći na odmorištu Rastovica autoceste Zagreb-Lipovac nastupila je samo materijalna šteta, dok je u prometnoj nesreći na državnoj cesti D55 (Vinkovci-Županja) jedna osoba teže ozlijeđena, izvijestila je Policijska uprava.

U 2 sata 26. listopada 31-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine pokrenuo je s ugibališta prethodno zaustavljeni skup vozila, kamion i priključno vozilo bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka te započeo polukružno okretanje ulijevo. Tijekom okretanja, u stražnji lijevi kotač priključnog vozila udara osobni automobil županjskih registracijskih oznaka kojim je, iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, upravljala 19-godišnjakinja iz Bošnjaka.

Nakon sudara, osobni je automobil uslijed nekontroliranog kretanja po kolniku udario u metalni nosač prometnog znaka koji je otkinut, višestruko se prevrnuo, prilikom čega je mlada vozačica zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa ispala iz automobila i zadobila teške tjelesne ozljede.

O prometnoj nesreći policija će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti posebno izvješće.

Nastavi čitati

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    57 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Slavonijaprije 13 minuta

Na završnoj radionici proglašeni najbolji radovi inspirirani prirodnim ljepotama rijeka Slavonije

Trećom radionicom i dodjelom nagrada uspješno je u Andrijaševcima završen projekt Čitanjem po Bosutu. Projekt je to koji je još...

Slavonijaprije 1 sat

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena 19-godišnjakinja: Nakon udara u kamion ispala iz automobila

U protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su dvije prometne nesreće. U prometnoj nesreći na odmorištu Rastovica autoceste...

Aktualnoprije 2 sata

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 4 sata

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 4 sata

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 4 sata

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 6 sati

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 7 sati

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Najčitanije