Srednja strukovna škola Vinkovci danas je domaćin Međužupanijskog natjecanja učenika u disciplini frizerstvo. Natjecanje je dio novog modela natjecanja učenika strukovnih škola pod imenom WorldSkills Croatia te se provodi po uzoru na WorldSkills natjecanja.

“Ovo je natjecanje po novim pravilima i prva stepenica do državnog natejcanja u Zagrebu na Velesajmu krajem ožujka. Ovdje su učenici iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije. Učenici po novim pravilim rade dva modula s tim da su dio onoga što će raditi saznali tek danas kada su im pokazane fotografije i sheme koje izabralo Povjerenstvo i po kojima trebaju raditi. Natjecatelji su stigli sa školskih natjecanja, a nema ih puno. Škole su mogle prijaviti po jednog učenika, a škola domaćin dva, ali neke škole nisu tu s natjecateljima. Ovo su neke nove stvari pa su oni tu uglavnom kao promatrači”, istaknula je Branka Dučmelić, prof. biologije i kemije, predavač stručnih predmeta u frizerstvu.

Na natjecanju tako sudjeluju četiri učenice, po jedna iz Obrtnička škole Slavonski Brod i Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo te dvije iz Srednje strukovne škole Vinkovci. A zadaće su: modul A – ženska frizura na dugoj, obojenoj i raspuštenoj kosi (prema zadanoj fotografiji na modelu lutke, vrijeme: 3 h) i modul B – muško moderno šišanje i bojenje – ulična moda (prema zadanoj shemi i fotografiji na modelu lutke, vrijeme: 2,30 h). Ocjenjuje ih suci: Tibor Vidaković iz Osijeka, Zdravko Cedli iz Đakova i Krešimir Španić iz Vinkovaca.

“Biti domaćinom natjecanja puno znači jednoj školi, pogotovo strukovnoj školi zbog velikih promjena u strukovnom obrazovanju. Također, natjecanje nam daje i mogućnost promocije zanimanja, u ovom slučaju zanimanja frizer za koje kod nas još uvijek imamo dovoljan broj učenika pri upisu, ali i drugih zanimanja gdje je sve manji broj učenika. Kod samih natjecanja treba istaknuti znatne promjene do kojih je došlo i uvođenje novih pravila, pravila EuroSkills i WorldSkills natjecanja. Osim promjena u samim natjecanjima, ove godine sva državna natjecanja bit će održana u isto vrijeme na Zagrebačkom velesajmu gdje se očekuje nekoliko tisuća natjecatelja i mentora. Vjerujemo kako će to popratiti mediji, a to nas opet dovodi do promocije strukovnih zanimanja što nam je svima cilj”, istaknuo je Domagoj Bujadinović, ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci.