Nakon kišnog svibnja, lipanj je donio prve vruće dane s kojima će mnogi Vinkovčani osvježenje potražiti na popularnoj Banji odnosno Jezerima Banja. A tamo je, doznajemo, sve spremno za još jedno ljeto.

Dva umjetna jezera nastala iskopavanjem gline za proizvodnju opeke i crijepa dragocjen su izvor osvježenja u vrućim ljetnim mjesecima koji nema baš svaki grad. Već dulji niz godina taj se prostor sustavno uređuje te je od jezera obraslih šikarom postao kupalište koje nazivaju i vinkovačkim Jarunom ili morem. Sve je krenulo prije dvadesetak godina otvaranjem ugostiteljskog objekta “Jezero Banja” koji, u suradnji s Gradom Vinkovcima, vodi brigu o kupalištu u ljetnom razdoblju. Također, već godinama o Banji brinu i ribiči ŠRD “Jezera Banja” koji po potrebi akcije uređenja provode tijekom cijele godine.

Najvažnija je sigurnost

Kako je u svemu najvažnija sigurnost, Grad je i za ovu sezonu uspostavio službu spašavanja na vodi koju organizira i provodi Spasilački klub Vinkovci. Sezona kupanja započinje 15. lipnja i traje do 31. kolovoza, a služba spašavanja, za koju je uz pomoć Hrvatskog Crvenog križa nabavljena nova oprema i zastave, djelovat će svaki dan od 11 do 19 sati. Ipak, valja imati na umu kako je kupanje na Banji na vlastitu odgovornost.

“Iako se poduzima sve kako bi sigurnost na Banji bila na visokoj razini, ipak se događaju i oni slučajevi s najtežim posljedicama, odnosno utapanja. Zato je iznimno važno pridržavati se preporuka poput: ne plivajte ako ste konzumirali alkohol, ne ulazite vrući u vodu, ne skačite u vodu nepoznate dubine, imate li djecu, neprestano ih držite na oku… Stoga, svi vi koji volite Banju prije svega pazite na sebe i na svoje bližnje”, ističe Davor Mecanović, zamjenik pročelnice za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

Odgovorno ponašanje prema okolišu i sugrađanima

Također, apelira se i na odgovorno ponašanje općenito. “Pozivamo sve da čuvaju okoliš te svaki pokušaj onečišćenja okoliša i jezera, uništavanja inventara i lomljenja drveća prijave gradskim komunalnim redarima ili policiji. Isto tako, molimo vlasnike pasa da svoje životinje uvijek drže pod nadzorom i ne puštaju ih na plažu među kupače”, poručuju iz gradske Uprave.

I ove godine dodatno uređenje kupališta

Na Banji je uređeno i nekoliko sportskih terena, dječje igralište, šetnica, a osigurana je i sanitarna infrastruktura. “U suradnji s Gradom i ove će godine biti radova. Riječ je o dodatnom uređenju svlačionica, oblaganju kemijskih wc-a drvetom, postavljanju nekoliko mostića, novih klupa, koševa… Uvijek se može i bolje i više, ali mislim da smo uhvatili jedan dobar ritam i da ova priča s Banjom ide u dobrom smjeru. Posebno je važno što se ovdje može doći doslovce bez ijedne kune u džepu. Može se od kuće ponijeti sendvič i sok, a ovdje se niti jedan sadržaj ne naplaćuje. Može se jednostavno doći i uživati””, ističe Ivan Marić, vlasnik ugostiteljskog objekta “Jezero Banja”.