Ministar rada Josip Aladrović danas je u Vinkovcima svečano uručio ugovore za korištenje mjere za samozapošljavanje za devet korisnika koji su ovu mjeru iskoristili putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vinkovci, a ukupna vrijednost ugovora je gotovo milijun kuna. U Vinkovcima je tako obilježen početak reaktivacije mjera aktivne politike zapošljavanja, kako je jučer najavio premijer Andrej Plenković, s 1. srpnjem.
“Nakon što nam je u posljednje vrijeme fokus bio na očuvanju radnih mjesta, sada se ponovno bavimo i izazovom kreiranja novih radnih mjesta. Izrazito mi je drago da smo dodijelili ovih novih devet ugovora za samozapošljavanje jer to znači prosperitet grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije u cijelosti. Očekujemo da korisnici tih mjera uspješno posluju, a ono što ćemo činiti i dalje je dodatno poticati samozapošljavanje, poticati ostale mjere zapošljavanja koje vode ka kreiranju novih radnih mjesta i stvaranju dodane vrijednosti. To je, na kraju krajeva, zadaća i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada, a i Vlade Republike Hrvatske u cijelosti”, istaknuo je ministar Josip Aladrović.
Kada je o očuvanju radnih mjesta riječ, kazao je Aladrović, Vlada je do sada investirala više od 5,6 milijardi kuna odnosno s doprinosima gotovo 8 milijardi kuna. Za Vukovarsko-srijemsku županiju to je nešto više od 170 milijuna kuna investiranih u očuvanje radnih mjesta na ovom području.
“I dalje ćemo činiti sve za očuvanje radnih mjesta. Već od sutra kreću nove mjere za mikro poduzetnike, mjera skraćivanja radnog vremena za one koji imaju deset i više zaposlenih, ponovno aktiviramo mjere aktivne politike zapošljavanja, dakle i samozapošljavanje i zapošljavanje što će omogućiti kreiranje novih radnih mjesta i suport svima onima koji se odluče zbog svoje kreativnosti i poduzetnosti na poduzetničke vode”, istaknuo je Aladrović.
Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazili su i ravnatelj HZZ-a Ante Lončar te predstojnik Područnog ureda Vinkovci Dražen Jerković, a potpisivanju ugovora, između ostalih, nazočili su i ministar državne imovine Mario Banožić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Ugovore su primili korisnici mjere: Antonija Crnaić, Ines Desapot, Stjepan Despot, Antun Ferinac, Stanko Kajfeš, Marina Matanić, Nikola Perolić i Magdalena Radman. Vrijednost potpisanih ugovora kreće se od 75 do 100 tisuća kuna ovisno o mjestu prebivališta.
“Ta ideja o pokretanju vlastitom posla dugo se u meni stvarala, a onda sam od kolega koji su koristili ovu potporu dobio informacije pa sam odlučio i sam pokrenuti poslovanje uz pomoć ove mjere za samozapošljavanje. Tvrtka se bavi ugradnjom podova od epoksidnih smola, a poticaj za pokretanje posla je 85 tisuća kuna. Riječ je o novini na našem tržištu, primjena je široka, od kućanstava do najrazličitijih poslovnih prostora i potražnje ima”, istaknuo je Antun Ferinac iz Vinkovaca, jedan od korisnika mjere.