Danas je održana 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Vinkovaca koja je počela točkama vezanim uz gradski proračun. Prijedlog odluke o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2019. godine te drugi rebalans proračuna u ovoj godini prihvaćeni su većinom glasova.

Drugim rebalansom proračun povećan na  282.852.790,30 kuna 

Usvajanjem drugog rebalansa proračun je povećan za 7.297.786,64 kn i sada iznosi 282.852.790,30 kn. Rezultat je to ponajprije značajnog povećanja prihoda od poreza na dohodak, što, kako je istaknuo gradonačelnik Ivan Bosančić, govori o sve pozitivnoj gospodarskoj klimi u gradu.

Gradsko vijeće, između ostaloga, jednoglasno je prihvatilo i dva prijedloga kroz koje Grad daje potporu poduzetnicima te građanima koji se odluče za gradnju obiteljskih kuća.

“Ovim zaokružujemo našu priču “vinkovačke obitelji”. Krenuli smo od ulaganja u objekte vrtića i osnovnih škola, potpora školarcima, božićnica za umirovljenike i niza drugih mjera i projekata, da bi na kraju došli do onoga ključnoga, što će biti kruna cijelog tog projekta, a to su poticaji za poduzetnike te za izgradnju obiteljskih kuća”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Potpore poduzetnicima do 30 tisuća kuna

Program poticanja poduzetništva za 2019. godinu, kazao je gradonačelnik, možda nije financijski preznačajan, ali će natječaj koji će biti raspisan temeljem toga programa pokazati kako ga doraditi u proračunu za sljedeću godinu kako bi još više pridonio zapošljavanju, povećanju ukupne mase plaća, povećanju plaća zaposlenika.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče istaknuo je kako program obuhvaća dvije mjere. Prva je ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale namijenjena mikro poduzetnicima uz visinu potpore od 80 % prihvatljivih troškova, najviše do 30.000,00 kuna. Druga se odnosi na nove poduzetnike, osnovane u 2019. godini, a riječ je o 100 % financiranju prihvatljivih troškova nastalih najranije 1. siječnja 2019. godine, najviše do 3.000,00 kuna po plaćenim računima i predračunima.

Popust na ponuđenu cijenu za građevinsko zemljište i do 95 posto 

Odluka o prodaji po povoljnijim uvjetima gradilišta u vlasništvu Grada Vinkovaca ima za cilj poticanje demografske obnove, smanjivanje iseljavanja mladih obitelji i pomoć građanima. Gradilišta za izgradnju obiteljskih kuća u svrhu rješavanja stambenog pitanja prodavat će se po početnoj kupoprodajnoj cijeni koja će biti utvrđena tržišna cijena, a najpovoljnijeg ponuditelja odredit će najviša ponuđena cijena. Popust, pak, na ponuđenu cijenu kreće se od 10 do čak 85 posto, ovisno o broju djece u obitelji s tim da mlade obitelji do 45 godina starosti ostvaruju dodatni popust od 10 posto na ponuđenu cijenu.

Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu samoupravu Marina Šimić Karaula, prve parcele, koje se nalaze u Ulici Lipa, mogle bi krenuti u prodaju za nekih mjesec dana, dok je za 50 parcela planiranih u Mirkovcima u tijeku izrada parcelacijskog elaborata. Ukupno riječ je o nekih 60 do 70 parcela.

Zaokruživanje projekta “vinkovačke obitelji”

“Ove dvije mjere doista će zaokružiti ono s čim Grad može ići prema vinkovačkim obiteljima kako bi im dali poticaj da ovdje zasnuju obitelj, bave se gospodarskom djelatnošću, da im ovdje djeca idu u vrtić i da naš grad izgrađujemo u pravom smjeru. S ovim mjerama dakle, zaokružujemo taj naš projekt “vinkovačke obitelji”, a poduzetnici će uskoro dobiti još i novi Poduzetnički inkubator što će zajedno s novim mjerama sigurno barem malo rezultirati pozitivnim pomakom i u gospodarstvu, a onda će to doći do naših obitelji”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, između ostaloga, većinom glasova prihvaćeno je i izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje siječanj-lipanj 2019. godine