14 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Vinkovci: Najavljena premijera predstave Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vinkovački kazalištarci spremni su za još jednu premijeru, koprodukciju čiji je nositelj Gradsko kazalište „Joza Ivakić” u suradnji s Narodnim pozorištem Tuzla, Hrvatskim kazalištem u Pečuhu i Umjetničkom organizacijom “Slavonski Brodvej” iz Slavonskog Broda.

Predstavu „Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507” Ive Brešana režirao je Jasmin Novljaković, a glume dramski prvak Goran Grgić, još jedan poznati zagrebački glumac Ljubo Zečević te članovi profesionalnog vinkovačkog ansambla Vladimir Andrić i mladi Vedran Dakić, a tu su još i Zorko Bagić, Andrija Krištof, Luka Stilinović, Ivan Simon, Domagoj Ivanković, Karlo Bernik i Matko Duvnjak Jović.

„Sretan sam da je ova predstava postavljena. Odabir teksta bio je na prijedlog Vladimira Andrića, a ova priča „kuha” se već jedno četiri godine. Čekali smo pogodan trenutak, a u svemu malo nas je i korona zaustavila, ali na kraju sve je odlično ispalo”, istaknuo je ravnatelj Zdenko Rečić na današnjoj konferenciji za medije.

Vladimir Andrić o Brešanovom tekstu kazao je: „Tekst govori o odnosu komunizma i ondašnjega režima prema vjeri i prema vjernicima. To je ono što Brešan tematizira, kako je to bilo biti vjernik u jednoj kasarni, u jednom vrlo strogom društvu kao što je bilo ondašnje. Brešan to objašnjava na jedan duhovit način, ali na kraju nam ipak ne bude sve baš tako smiješno”.

A ozbiljan je bio i pristup postavljanju teksta na scenu, kazao je Andrić.

„Mislim da ovaj projekt dokazuje ono što često znam reći, da je komedija jako ozbiljan posao. I mi smo ovom tekstu jednog velikog hrvatskog komediografa prišli vrlo ozbiljno. Redatelj Jasmin Novljaković nije eksperimentirao nego je postavio ovu predstavu onako kako se i treba postaviti, u klasičnom smislu, onako kako ju je Brešan složio. Ozbiljno smo pristupili toj komediji i mislim da smo napravili dobar posao. Imamo pozitivne reakcije već iz Šibenika na što smo jako ponosni”, istaknuo je Vladimir Andrić.

Prva izvedba nove predstave, naime, odigrana je u HNK u Šibeniku na nedavnim Danima Ive Brešana u okviru kojih je u šibenskom HNK otvorena i Spomen soba Ive Brešana.Mogućnost rada na jednom ovakvom projektu dragocjeno je iskustvo i za dva mlada člana glumačkog postava Vedrana Dakića i Matka Duvnjaka Jovića.

„Meni je ovo vjerojatno najbolji projekt do sada. Sve kolege su odlične i svatko je napravio nešto autorski u tome. Redatelj nije išao eksperimentirati, ali svaki naš prijedlog je razmotren i svatko od nas je nešto svoje ubacio. Što se teksta tiče reći ću samo da smo prvu čitaču probu jedva dovršili od smijeha”, istaknuo je Vedran Dakić.

„Mislim da smo puno toga naučili na ovoj predstavi pogotovo jer radimo s jednim Goranom Grgićem, koji je jako veliko hrvatsko glumačko ime kao što je to i Ljubomir Zečević, a mi sada možemo gledati kako rade i raditi s njima. To je jedno divno iskustvo”, istaknuo je Matko Duvnjak Jović, inače student na Akademiji glume i lutkarstva u Osijeku.

Prekaljeni vinkovački glumac amater Zorko Bagić o novoj predstavi kaže: „Velika je ovo predstava i po tekstu Ive Brešana i po velikom ansamblu. Svaki lik ima nešto svoje i predstavlja neki kraj iz bivše zajedničke države što je isto specifično pogotovo za mlade koji nisu rođeni u onom sistemu. Tako da će biti zanimljivo nama koji smo bili u Hrvatskoj vojsci, onima koji su bili u ondašnjoj vojsci i onima, koji na žalost ili na sreću nisu bili ni u kakvoj vojsci”.

U ime Grada Vinkovaca konferenciji za medije uoči sutrašnje premijere nazočila je Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam, koja se, kako je rekla, već osvjedočila da je riječ o još jednoj uspješnici vinkovačkog Kazališta jer je imala priliku nazočiti izvedbi u Šibeniku.

Premijera predstave „Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507” najavljena je za sutra u 20 sati, a slijede još dvije izvedbe, u petak i u subotu u isto vrijeme.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno