Večeras je u Spomen – kući Ivana Kozarca u Vinkovcima dr. sc. Anica Bilić, upraviteljica i znanstvena savjetnica u trajnom zvanju održala predavanje – “Vinkovci u književnom opusu Joze Ivakić” u povodu Dana Grada Vinkovaca i 140. obljetnice rođenja Joze Ivakića (1879. – 2019.).

“Ovo je jedno znanstveno predavanje koje je trostruko motivirano. Prvo, proslavljamo 140. godišnjicu rođenja Joze Ivakića koji se rodio na Krnjašu, potom za Dan grada Vinkovaca koji nam se bliži, koji kulturne i obrazovne ustanove obilježavaju prigodnim programima kao i svake godine, pa ćemo ga i mi obilježiti ovim predavanje, a treća motivacija proizlazi iz toga što 16. studenog na dan smrti Ivana Kozarca u njegovoj Spomen – kući pripremamo Knjiški Krnjaš V. koji je posvećen Jozi Ivakiću. Ovo predavanje će rekonstruirati sliku Vinkovaca kakvu nam je ostavio Joza Ivakić. Uistinu je lijepo imati pisca koji je omogućio Vinkovcima ući na antologijske stranice hrvatske književnosti, ne samo kao njegovo rodno mjesto, nego kao i mjesto radnje i poprište sukoba glavnine knjiženih dijela Joze Ivakića. Pokušat ćemo se vratiti unazad na početak 20. stoljeća koje je opisao Joza i prisjetiti se Vinkovaca kada je gorjela lampa, kada je bilo mračno i blatno. Kada je tržnica bila u središnjem parku i kada su Vinkovcima imali oko 10 tisuća stanovnika. Ovo je večeras prigoda da rekonstruiramo stare Vinkovce jer je Joza u svom opusu ostavio 2 temska ciklusa, jedan je seoski ruralni, a drugi je urbani. Vinkovci su u njegovom opusu i selo i varoš”, ovom prilikom je istaknula Anica Bilić upraviteljica Centra za znanstveni rad u Vinkovcima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U programu je sudjelovao i glumac Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca Zdravko Šinjori s monodramom “Otrov” Joze Ivakića u režiji Marka Sabljakovića.