10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Vinkovci u međunarodnom projektu „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Vinkovcima je danas predstavljen međunarodni projekt „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“ u koji su uključene Hrvatska, Francuska i Švicarska. Nositelj projekta vrijednog 970.000 kuna je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb. Hrvatski partneri su su gradovi Zagreb, Slavonski Brod i Vinkovci. U Vinkovcima uključeni su i Opća županijska bolnica, Hrvatska komora medicinskih sestara – podružnica Vukovarsko-srijemske županije te Centar Mala Terezija.

„Projekt je vrlo zanimljiv jer ima za cilj utvrditi kako okoliš utječe na promjenu ljudskog genoma. U projektu bi uz pristanak, kroz davanje krvi i urina, trebalo sudjelovati 50-60 naših sugrađana koji zadovoljavaju projektna pravila i na temelju tih uzoraka stručnjaci će doći do određenih spoznaja“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Voditelj projekta dr. Goran Gajski s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba kazao je kako projekt traje četiri godine (2021.-2025.). U tom razdoblju cilj je istražiti učinak tvari i čestica iz zraka na zdravlje ljudi. „Po završetku istraživanja imat ćemo jasniju sliku odnosno na biološkim uzorcima stručnjaci će moći vidjeti kako potencijalno onečišćenje zraka utječe na genom, upale i oksidativni stres kod ljudi”, istaknuo je Gajski.


Zadatak vinkovačkog tima u realizaciji projekta pojasnio je ravnatelj bolnice dr. Krunoslav Šporčić. Plan je uz pomoć patronažne službe uz informirani pristanak „prikupiti“ 50-60 osoba, a koje žive u blizini bolnice i Centra Mala Terezija. „Ispitanici trebaju dati dva puta na godinu (zima/ljeto) krv i urin te ispuniti pripremljeni kratki upitnik. Uzorci se šalju na obradu u Švicarsku, a dobiveni podatci bit će uspoređeni s onima prikupljenima iz mobilne mjerne postaje za utvrđivanje kvalitete zraka koja će dvaput godišnje biti u Vinkovcima”, istaknuo je dr. Šporčić.

Provedba ovoga projekta za Vinkovce ima višestruku korist jer je isti kompatibilan s Programom zaštite zraka te Programom zaštite okoliša (koji je u završnoj etapi) kao i s Akcijskim planom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno