Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i vinkovačka Craft pivovara Valens sinoć su u dvorani Matice hrvatske priredili zanimljivo, ležerno, ali i poučno druženje pod nazivom “Craft pivo – jučer, danas, sutra”.

Za pivo, koje se definira i kao hrana, nerijetko se kaže kako je riječ o najstarijem i najraširenijem alkoholnom piću na svijetu. Kako navodi poznata nutricionistica prof.dr.sc Donatella Verbanac prve zabilješke o proizvodnji i korištenju piva dolaze iz drevne Mezopotamije, današnjeg Bliskog istoka, 2800 godina prije Krista, a spominju ga kao “tekuću hranu” za radnike. U starom Egiptu zaključili su da je sigurnije i zdravije piće od vode. U Europi bilo je omiljeno piće germanskih plemena, Kelta i drugih drevnih naroda. A kako se može čuti od vinkovačkih arheologa, iako su stari Rimljani poznati kao veliki ljubitelji vina, pivo je pio i Valens, jedan od dvojice rimskih careva rođenih u Vinkovcima, za kojega povijesni izvori kažu da je bio pivopija i po kojemu je Craft pivovara Valens i dobila ime.

Craft pivo ili zanatsko pivo, proizvodi se u nemjerljivo manjim količinama nego pivo u industrijskim pivovarama, a težeći vrhunskoj kvaliteti proizvodnja se temelji na kreativnosti i inovativnosti te korištenju isključivo prirodnih sastojaka (ječmeni slad, hmelj, voda i kvasac). A kako i od malih količina ima manjih tu je i homebrew pivo koje proizvode hobisti s istim pristupom proizvodnji. O hobističkom bavljenju pivom na događanju u dvorani Ogranka MH u Vinkovcima govorio je Luka Pavličić, aktivan protagonist poprilično raširene i jake hrvatske homebrew scene (scene kućnih pivara) i tajnik Panonskog pivarskog sindikata u Osijeku. Hobist je bio i Ivan Vorgić, a danas je vlasnik i brewmaster (pivski majstor) Craft pivovare Valens, prve mini pivovare u Vinkovcima (2016.). Vorgić je predstavio svoj put od hobista do registriranog malog proizvođača piva s godišnjom proizvodnjom oko 600 hektolitara.

Na “pivskoj večeri” moglo se saznati puno toga zanimljivoga o craft pivu i homebrew pivu općenito, o tehnologiji proizvodnje, ali i tržišnim perspektivama craft piva. Uvodnu riječ dao je Hrvoje Janković, član Predsjedništva OMH u Vinkovcima, a uz priču o craft i homebrew pivu te kušanju istog, uživalo se i u dobroj glazbi u izvedbi The Vintage banda iz Vinkovaca.