10 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Vinkovcima moderni podzemni spremnici umjesto mobilnih kontejnera za smeće

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vinkovcima je odobren novi vrijedan projekt koji podrazumijeva postavljanje 43 polupodzemna spremnika za otpad, a koji će na 14 lokacija u gradu zamijeniti velike mobilne kontejnere, izvijestili su iz gradske uprave.

Sjajne vijesti danas stižu iz Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA iz koje napominju kako je riječ o projektu međunarodne suradnje u koji su s hrvatske strane uključeni Vinkovci te crnogorski Ulcinj i Orašje iz Bosne i Hercegovine.

Opremljeni senzorima razine popunjenosti u kontroliranim uvjetima, novi podzemni spremnici lako se čiste i održavaju što će uvelike pridonijeti kvalitetnijem skupljanju i razvrstavanju otpada, kao i podizanju higijenskih standarda u gradskim stambenim četvrtima.


„Ovaj projekt je još jedan važan korak u strategiji zelenih Vinkovaca koju uspješno nastavljamo kako bismo novim generacijama ostavili uredniji, čišći i učinkovitiji grad u skladu s najzelenijim europskim praksama“, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić, uz napomenu da je jedan od tih koraka i projekt „Sunčana strana grada“ koji je pri kraju, a u sklopu kojeg su postavljene fotonaponske elektrane na krovove tri vinkovačke osnovne škole, isto toliko vrtića i zgradu Tehnološkog parka.

Tri grada u projekt službenog naziva „Improving waste management infrastructure and mainstreaming 10 Rs of circular economy for sustainable development of Ulcinj, Vinkovci and Orasje“, ulaze s ciljem poticanja pametnog, zelenog i uključivog razvoja prekogranične regije kroz poboljšanja komunalnih usluga, objekata i opreme što doprinosi promicanju i prijelazu na kružno i resursno učinkovito gospodarstvo. To podrazumijeva i specifične ciljeve projekta koji se odnose na poboljšanje postojećih sustava gospodarenja otpadom partnerskog prekograničnog područja, razvijanje nove infrastrukture gospodarenja otpadom te povećanje svijesti te znanje relevantnih aktera i opće populacije o važnosti prelaska na kružno gospodarstvo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno