Vinkovo kao uvod u uspješnu vinogradarsku godinu

0
244

Na vinogradarskom položaju Vukovo, jučer su tradicionalno u Iločkim podrumima održali svečano obilježavanje blagdana Sv. Vinka ili Vinkovo. Sve nazočne pozdravila je voditeljica turizma Vesna Štajner te ih svojim uvodnim govorom uvela u ovaj važni i nezaobilazni blagdan svakog vinogradara. Događaju su prisustvovali i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir, većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević ujedno i domaćin, predsjednik Uprave Iločkih podruma Antonijo Kraljević, te ministar državne imovine Mario Banožić, koji je ove godine imao čast obaviti kumsku dužnost. Simbolično je stoga orezao nekoliko trsova te tako obilježio početak vinogradarske godine i radova u vinogradu. Nakon toga je Pater Ivan, gvardijan u crkvi Sv. Ivana Kapistrana blagoslovio vinograde Iločkih podruma.

“Službeno smo započeli s novom vinogradarskom godinom. Čvrsto vjerujemo i očekujemo kako će ova, kao i prethodna godina, polučiti uspjehom, dobrim urodom, a na posljetku i kapljicama vina koje će i dalje biti prepoznatljive kod nas, ali i šire”, izjavio je većinski vlasnik ove tvrtke, Juraj Mihaljević.

Vodeći se dobrom starom uzrečicom koju je voditeljica turizma Štajner naglasila, “koliko vinogradar popije ovaj dan, takav će mu biti urod u vinogradu”, druženje se uz tradicionalne srijemske delicije i kapljice Iločkih podruma nastavilo na ekonomiji Vukovo, i to uz neizostavne tamburaše te topli doček konjanika, članova konjogojske udruge Kadij. Inače, Iločki podrumi u svom vlasništvu imaju dva bogata i osunčana vinogradarska položaja, Principovac i Vukovo, koji ukupno čine 360 hektara vinograda. Berba 2019. tek izlazi na tržište, dok je 2018. bila iznimno uspješna na lokalnim, regionalnim i svjetskim natjecanjima s prikupljenih više od 40 medalja.