34 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Više od 50 jahača na 21. Vinkovačkom pokladnom jahanju: Hvala svima koji tako vjerno čuvaju našu baštinu!

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Tradicija koja traje od 1902. godine danas je po 21. put oživjela u Vinkovcima. Preko 50 jahača iz tri županije, uz osam domaćina koji su brinuli da jahačima ništa ne nedostaje, pokazali su koliko znamo uživati u svojoj tradiciji, čuvati svoje običaje i isticati sve na što smo ponosni.

Tradicionalno, sve je počelo skupom jahača u dvorištu bivše klaonice Bosut, ruta ponovno dva stara dijela grada – Ervenica i Krnjaš, dok je centralni događaj bio u pješačkoj zoni točno u podne.

„Hvala Bogu na ovako prekrasnom danu, hvala jahačima, domaćinima, svim Vinkovčanima. Mi smo Šokci, mi smo Slavonci i s time se ponosimo, čuvamo našu tradiciju i tako ćemo nastaviti dalje”, ponosan je danas bio organizator Zvonimir Liščić, predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova. Osim iz Vukovarsko-srijemske, bilo je tu jahača i iz Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije, a Liščić je posebno ponosan i na četiri jahača pristigla čak iz Bjelovara.

Gizdavi konji, raspjevani i ponosni jahači u starom narodnom ruhu u centru najstarijeg naselja u Europi dočekani su uz zvuk tamburice, slasne krofne i domaću rakiju. Onako kako i priliči slavonskom gostoprimstvu.

„Prekrasan je dan, puno naših sugrađana, jahača i svih onih koji su došli upriličiti jednu lijepu tradiciju. Hvala našim Šokačkim rodovima i Vinkovčanima jer znaju podržati sve koji čuvaju tradiciju i stvaraju Vinkovce prijestolnicom tradicijske kulture. Kroz cijelu godinu mi živimo s time, mi to volimo i znamo to prikazati svijetu, a i drugi su to zavoljeli uz nas”, poručio je domaćin Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Teško je zamisliti Vinkovce bez ove ljubavi prema Slavoniji, koju vjerno naši stari prenose na mlade. Uistinu nam je na ponos danas bilo vidjeti jahače sve uzrasta, a nikada više nije bilo žena i djevojaka.

Jedna od njih bila je i Tea Đurasović iz Starih Mikanovaca.„Ovakvi događaji znače mi sve, druženje, čuvanje tradicije i prenošenje te ljubavi prema konjima drugim ljudima. Od malena sam s konjima, a ljubav su mi prenijeli tata i stric”, rekla nam je mlada Tea.

Nešto stariji konjanik, Marko Patnar iz Vinkovaca, priča nam kako se treba rano ustati i sve pažljivo pripremiti kako bi na koncu dobili ovako lijepu sliku.

„Kada nešto voliš ništa nije teško. To je tradicija, uživanje, mi stariji podržavamo mlade i sve to ima smisla. Drago mi je što je danas lijep dan, što imamo tako puno sudionika i što nas je puno građana došlo podržati”, napominje Marko i dodaje kako su konji predivne životinje koje vrate svu onu ljubav koju dobiju.

21. Vinkovačko pokladno jahanje podržao je i Dražen Milinković, predsjednik Županijske skupštine.

„Običaj koji je nastao u Cvelferiji gdje nas je naša vojska branila od Turaka, u drugim dijelovima je zaživjela zahvaljujući grupi entuzijasta, Stanku iz Dukata, Blimlu, mi iz Slakovaca smo imali konje, dečki iz Lovasa…Zadovoljstvo je što smo djeci dali jedan dobar primjer, počela su se baviti konjogojstvom, ima puno mladih, puno cura. Tu sam od početaka kada je bilo 10-15 jahača, sad imamo masovnost, proširilo se, pa čak i gradovi koji nemaju veze s graničarima i Savom imaju pokladno jahanje. Dobra je ova priča za turizam, druženje i ljude koji tu žive”, kazao nam je Milinković.

“Sajam rukotvorina” na kojemu je 18 izlagača nudilo pregršt domaćih proizvoda dodatno je obogatio današnji spektakl grada na Bosutu.

„Htjeli smo zaokružiti priču i posjetiteljima pokladnog jahanja dati još posebniji događaj, zajedno s udrugama, domaćim radinostima i obrtnicima našega kraja. Nadam se da su svi uživali kao i mi”, poručila je Martina Matković, direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno