Gospodarstvenicima i poljoprivrednicima s područja Općine Stari Jankovci odobreno je više od 700.000 kuna bespovratnih potpora u prvoj polovici 2019. godine.

Općinski načelnik Dragan Sudarević danas je potpisao ugovore s 26 nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, te 3 gospodarstvenika, naglasivši kako je iz proračuna Općine Stari Jankovci dodijeljeno ukupno 458.359 kuna bespovratne pomoći, uz dosadašnjih 274.488 kuna, odnosno sklopljeno je 48 ugovora i isplaćeno ukupno 732.849 kuna potpore u prvoj polovici ove godine.

Načelnik napominje kako Općina odvaja visok postotak financijskih sredstava i samim time iskazuje pažnju prema svojim mještanima, potičući ih na poduzetništvo, razvoj i ostanak na ovim područjima.

Naglašava da je Općina osnovala Centar kompetencija-hrana i bioekonomija za edukacije i pomoć poljoprivrednicima i gospodarstvenicima. Stari Jankovci jedan su od osnivača Agro klastera Vukovarsko-srijemske županije, čime je omogućen plasman proizvoda za male proizvođače, a kroz LAG Srijem čiji su također članovi, te ustanovu TINTL, svaki građanin općine može aplicirati za sredstva Europskih fondova.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Općinskog vijeća Boris Dragičević naglasivši da su to mjere kojima se pokušava poboljšati učinkovitost poljoprivredne proizvodnje uopće, te osnažiti i ohrabriti građane za bavljenje proizvodnjom, a kako bi utjecali na podizanje poduzetničke klime i pripomogli ostanku stanovništva.

Sve ove mjere dio su Programa potpora u poljoprivredi na području Općine Stari Jankovci za razdoblje od 2017.-2020. godine i Programa poticanja gospodarstva i smanjenja nezaposlenosti, koje su jednoglasno usvojili vijećnici Općinskog vijeća Općine Stari Jankovci.