U Hrvatskoj je u više od milijun ljudi primilo prvu dozu cjepiva protiv covida-19, riječ je o 30 posto odraslog stanovništva, a milijunta osoba cijepljena je u Brodsko-posavskoj županiji.

“Broj osoba koje su primile prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 u petak premašio je jedan milijun. Ukupno je utrošeno 1.31 milijun doza cjepiva te se radi o 1.009.609 osoba cijepljenih prvom dozom, od kojih je dvije doze zaprimilo 300.847 osoba. Time je cijepljeno 24,9 posto ukupnog stanovništva, odnosno 30 posto odraslog stanovništva. Milijunta osoba je cijepljena u Brodsko-posavskoj županiji”, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je da je prije tjedan dana utrošena milijunta doza cjepiva što uključuje prvu i drugu dozu, a već tjedan dana kasnije prvu dozu primilo je milijun građana.

“Ti podaci su najbolji pokazatelj ubrzane dinamike cijepljenja”, rekao je Capak i zahvalio građanima na odazivu na cijepljenje i na povjerenju koje su iskazali zdravstvenom sustavu.

Zdravstvenim djelatnicima, HZJZ-u, Ministarstvu i svim službama koje svakodnevno rade na provedbi plana cijepljenja zahvalio je i premijer Plenković. “Pozivam sve da se cijepe jer je to najsigurniji i najbrži put do okončanja pandemije”, poručio je. Podsjetimo, u Vinkovcima se već neko vrijeme provodi masovno cijepljenje na punktovima, a u subotu je odrađeno ukupno treće i drugo na lokaciji novouređene sportske dvorane Osnovne škole A.G. Matoš na Lapovcima. Ravnateljica zavoda za javno zdravstvo VSŽ Kata Krešić istaknula je kako im se sve više javljaju različite tvrtke koje se po svojim prioritetima trebaju što prije cijepiti zbog načina obavljanja posla i nemogućnosti izbjegavanja bliske komunikacije na radnim mjestima.