Foto: Vlada RH
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

“Bez obzira na to što će mnogima od 1. ožujka biti omogućen širi opseg njihovih gospodarskih aktivnosti, odlučili smo pratiti onaj dio gospodarstva koji ne može raditi na način kako je to bilo prije korone s naknadom od 4.000 kuna i pratiti ih u naknadi fiksnih troškova”, poručio je u petak premijer Andrej Plenković, te dodao da Vlada nastoji stvoriti preduvjete za što brži gospodarski oporavak i što veću normalizaciju života u Hrvatskoj.

Naglasio je da će Vlada pronaći sredstva bez rebalansa proračuna na pozicijama ministarstava.

“Zahvaljujući mjerama Vlade, mi danas kada se podvuku zbrojevi vidimo da je tek 2,1 posto manje zaposlenih 2020. nego ih je bilo 2019. godini, za razliku od najava predstavnika oporbe koji su proljetos govorili o 400 tisuća novih nezaposlenih”, podsjetio je Plenković. Pritom su, dodao je, horizontalno povećane prosječne plaće za 2,7 posto, u privatnom, javnom i državnom sektoru.

Izvijestio je da su do danas poslodavcima isplaćene točno 9,3 milijarde kuna za potpore za očuvanje radnih mjesta, i to bez otpisanih doprinosa i ostalih davanja.

“Svo ovo vrijeme smo iznalazili financijska sredstva za normalno funkcioniranje države”, naglasio je podsjetivši na suradnju sa Svjetskom bankom, Hrvatskom narodnom bankom, bankama, mirovinskim fondovima, pravodobne izlaske na domaće i međunarodno tržište kapitala. “Plaće su tu, mirovine su tu, država funkcionira, zdravstvo funkcionira”, zaključio je.