16 C
Vinkovci
Četvrtak, 11. kolovoza 2022.

Vlast (ni)je slast?

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Tko će od sredine godine raspolagati proračunom od milijardu i četiristo milijuna kuna, saznat ćemo po okončanju predstojećih lokalnih izbora na kojima su kandidaturu za župana, abecednim redom, istaknuli nezavisni Josip Dabro, HDZ-ov Damir Dekanić i također nezavisni kandidat, bivši saborski zastupnik MOST-a Tomislav Panenić. Politički kuloari i neke ankete, uz potvrđeni trojac, forsiraju i Nikolu Kajkića s nezavisnim prefiksom, a za pretpostaviti je da si SDP neće dozvoliti ne istaknuti nekoga od svojih uzdanica.

Ankete prednost daju HDZ-ovom kandidatu koji i dalje ima najveću bazu na terenu i širok koalicijski potencijal od centra na desno. Zanimljivo će biti vidjeti kome će podršku dati vukovarsko-srijemski HSS sa stranačkom infrastrukturom kojoj nikada nije „sjeo” Beljakov zaokret centar-lijevo. Naime i dio domaćih nezadovoljnika, Radićevih sljedbenika, već je krenuo putem novoosnovanog Demokratskog HSS-a, svjetonazorski bližem HDZ-u, a pozicionirajući se visoko u stranačkim tijelima. Dobra su udavača i HKS – Suverenisti, no u dvojbi. Županijski bi s HDZ-om, a u Vukovaru Pavličekova stranka vlada s Penavom. Ne manje važni su i manjinci koji, na ovim prostorima, tradicionalno daju potporu HDZ-ovom kandidatu.

Bez obzira na medijski im implicirane unutarstranačke sukobe, utrka koja još nije ni počela, najveće izglede daje Dekaniću, no o protukandidatu u eventualnom 2. krugu, rano je za nagađati.

Svoju šansu na izborima tražit će i dojučerašnji HDZ-ov, danas ničiji dožupan Josip Dabro koji je svoje nezadovoljstvo potpisao 9. veljače stranačkom istupnicom započevši samostalnu avanturu. Sudeći prema izboru kandidatkinje za zamjenicu, vukovarske dogradonačelnice Ivane Mujkić potporu mu daje također dojučerašnji HDZ-ovac Ivan Penava. Podršku mu je iskazao i frontmen Domovinskog pokreta Miroslav Škoro koji se po ulasku u saborske klupe nije previše bavio organizacijskim jačanjem na terenu pa, kao nekada MOST, lovi nezavisne desne provenijencije u nadi kako će glasove povući po inerciji s obzirom na nacionalnu vidljivost i netom najavljenu kandidaturu za gradonačelnika metropole. I Tomislav Panenić, nekada HDZ-ovo dijete, potom nestranački načelnik, pa MOST-ov adut na ovim prostorima, ponovno je odlučio ući u utrku za čelnu funkciju najistočnije hrvatske županije. No politički ga kuloari danas drže ireleventnim s obzirom na podršku koja se iz dana u dan čini sve tanjom. I Panenić i Dabro svoju šansu za drugi krug vide u podršci nezavisnih općina desnije orijentacije, no vidjet ćemo tko će na koncu mudrije istrgovati potporu. Ako na tom nebu još osvane i izvjesni Nikola Kajkić zagužvat će se među nezavisnima. Lijevo od centra je upitno hoće li oslabljeni SDP istaknuti svog kandidata ili će možda kao vatrogasno rješenje podržati Panenića što se trenutno čini sve daljim.

Bilo kako bilo, budućoj se vlasti servira i raspodjela kolača upravnih vijeća, županijskih tvrtki, nadzornih odbora, čelnih pozicija i funkcija pa nije ni čudo da su apetiti iz dana u dan sve veći.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno