18 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Vlč. Kvetek uoči Svih svetih: Svetost je poziv za sve!

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nisam ja svetac, često kažemo pravdajući vlastite slabosti. Svece, naime, redovito smatramo posebnim, bezgrešnim ljudima, tumače duhovni pastiri pokušavajući približiti nam svetost svetih.

O tolikim vjernicima koji su na zemlji bili anonimni, nisu stekli bogatstva niti ostvarili zemaljske uspjehe, ali su živjeli blaženo i strpljivo, podnosili brojne izazove i nedaće, ne odstupajući od Božje riječi i volje, svjedoči svetkovina Svih svetih.

“Svetkovina Svih svetih i Dušni dan koje ćemo slaviti podsjećaju nas da cilj našega života nije smrt, već raj! Sveci, prijatelji Božji, jamče nam da to obećanje neće ostati neispunjeno. U svojem zemaljskom životu, naime, živjeli su u dubokom jedinstvu s Bogom, u tolikoj mjeri da su postali slični njemu. U licu najmanje i najprezrenije braće vidjeli su Božje lice i sada ga gledaju licem u lice u njegovoj slavnoj ljepoti”, otkriva poruku nadolazeće svetkovine vlč. Fabijan Kvetek, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

FOTO: ika.hkm.hr

Sveci nisu nadljudi, niti su rođeni savršeni, pojašnjava. Oni su osobe koje su, prije nego će postići nebesku slavu, živjeli običnim životom, s radostima i patnjama, naporima i nadama. Ali kada su upoznali Božju ljubav, slijedili su Boga svim srcem. Sveci su muškarci i žene koji imaju radost u srcu i prenose je drugima, ističe vlč. Kvetek.

“Svetost je poziv za sve. Svi smo stoga pozvani kročiti putem svetosti i taj put ima ime i lice: lice Isusa Krista. On nas uči kako postati svet. Svetost je tako lijepa, to je lijep put!”, ističe vinkovački župnik uz napomenu da se čovjek vjernik tome nada i moli Gospodina za pokojnu braću i sestre.S mudrošću je, kaže, Crkva usko povezala svetkovinu Svih svetih i Spomen svih vjernih mrtvih.

“Našoj molitvi hvale Bogu i čašćenja svetih duša pridružuje se molitva za pokoj duša onih koji su nam prethodili u prijelazu s ovoga svijeta u vječni život. Na svetkovinu Svih Svetih stoga ćemo i u fizičkoj blizini naših pokojnih slaviti svetu misu, otajstvo spasenja, u 13 sati kod mrtvačnice. Nakon mise bit će zajednička molitva kod središnjeg križa te potom pojedinačni blagoslov grobova”, najavio je.

Na Dušni dan, 2. studenog, sveta misa bit će ujutro u 8 sati u grobljanskoj kapelici sv. Marije Magdalene, a milostinja sabrana na misama ide za potrebe Pučke kuhinje u Vinkovcima.

ARHIVA

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno