Ulice Hrvoja Vukčića Hrvatinića i Ruđera Boškovića u Vinkovcima su ulice glavnih glavnih tokova prometa u gradu stoga osim što ovim ulicama prometuje veliki broj vozila, kako osobnih tako i teretnih automobila, navedenim ulicama gravitiraju i djeca koja odlaze u vrtiće i osnovne škole, a koja su proteklih godina bili isto tako sudionici prometnih nesreća.

U prometu je najveći problem upravo brzina. Statistika pokazuje da do 50 posto svih smrtno stradalih osoba, svi su smrtno stradali zbog prekršaja brzine. Brzina je ubojica broj jedan. Baš zbog toga i s ciljem smanjenja prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu od strane Postaje prometne policije Vinkovci u ulici Hrvoja Vukčića Hrvatinića i Ruđera Boškovića inicirano je postavljanje fiksnih kamera za nadzor brzine kretanja vozila i čija su kučišta postavljena početkom lipnja ove godine.

Ono što je interesantno u proteklih mjesec dan od kako su postavljena kučišta fiksnih kamera u ovim ulicama nije se dogodila niti jedna prometna nesreća, a uočeno je i kako su vozači lakši na gasu. Kamere, kažu stručnjaci, smanjuju nesreće za 50 posto. Tamo gdje su postavljene za sada izgleda da daju rezultate. Vozači voze manjom brzinom, a samim time i mogućnost prometne nesreće je smanjena. Stoga podsjećamo da policijsko “big brother” oko lovi neoprezne vozače. Riječ o kamerama s visokom rezolucijom i koje ne bilježe samo prekoračenje brzine, nego i nevezani pojas, mobitel u rukama, ali i je li automobil registriran ili je možda ukraden.

Tijekom prvih šest mjeseci 2018. godine u ulici Hrvoja Vukčića Hrvatinića u Vinkovcima dogodilo se šest prometnih nesreća, od toga su se dvije prometne nesreće dogodile sa ozljeđenim osobama u kojima su dvije osobe nastradale i zadobile su lakše tjelesne ozljede dok se u prvih šest mjeseci ove godine dogodilo sedam prometnih nesreća od toga tri sa ozljeđenim osobama od kojih je jedna osoba teško tjelesno ozljeđena, dok su dvije osobe zadobile lakše ozljede.

Isto tako u prvih šest mjeseci 2018. godine u vinkovačkoj ulici Ruđera Boškovića dogodile su se tri prometne nesreće, a od toga se jedna prometna nesreća dogodila sa poginulom osobom. U prvih šest mjeseci ove godine u ulici Ruđera Boškovića dogodilo se šest prometnih nesreća u kojima je nastala materijalna šteta.