25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Vraća se pokladna Ceker zabava u Andrijaševce

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nakon pandemijske stanke i dvogodišnje zabrane okupljanja, KUD “Slavko Janković” Rokovci – Andrijaševci ponovno organizira tradicionalnu Ceker zabavu u subotu 21. siječnja, a lokacija već poznata, Svečana dvorana “Renić”.

Riječ je o običaju pučkog druženja i zabavljanja, u narodnoj tradiciji okupljanja na sijelima i čijalima, gdje bi se družilo, pjevalo, plesalo, divanilo, nazdravljalo, prikratilo vrijeme i zabavilo.

Prepoznatljivost “Cekera” je u tome što gosti ponesu što će pojesti te međusobno degustiraju doneseno jelo i piće. Osim „kolača iz pušnice”, domaće rakije i vina, „ošacuju se” ondje i „tabletići odnosno miljetići” i stolnjaci, rekle bi naše bake, pa je i taj segment nekako prepoznatljiv predmet pozitivnog nadmetanja među posjetiteljima na temu koje društvo ima bogatije uređen stol. Neizostavni dio ili moderno rečeno „dress code” barem je neki odjevni tradicijski komad, predmet, nakit, detalj, ako ne i cijela nošnja, jer to je večer za uživanje sa svojim sumještanima baš kako su to nekada činili naši stari na pučkim okupljanjima.

Događaj se već jako dobro uvriježio, posebice među žiteljima na selima, a simbolično označava i nekakav početak pokladnog razdoblja, kada ponovno, nakon novogodišnjeg smiraja, društveni život oživi sve tamo do Pepelnice odnosno početka korizmenog razdoblja.Često je sastavni dio Cekera i bogata tombola, većinom je svaka dobitna, pa eto još jednog razloga za dobru zabavu, dozu napetosti i isčekivanja barem kada je u pitanju izvlačenje uvijek atraktivnih glavnih nagrada.

Za zabavu do dugo u noć zaduženi su dečki iz Tamburaškog sastava “Slavonci”, a cijena ulaznice, za koje doznajemo kako ih je ostalo još vrlo malo, simboličnih je 10 €.

Za rezervaciju je dostupan kontakt telefon 099 703 74 68 ili inbox službene FB stranice KUD “Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci i zabava uz tamburu do ranih jutarnjih sati je zajamčena.

FOTO: KUD Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno